Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twents memoryspel helpt ouderen herinneren en leert kinderen de streektaal: ‘Je krijgt er mooie gesprekken van’

Memory spelen kan nu ook in het Twents. Het nieuwe spel ‘Twentse proat’ werd deze week overhandigd aan de burgemeester van Losser, Jeroen Diepemaat. Op de kaarten staan illustraties van streektaalwoorden met de Nederlandse vertaling, waardoor het ook toegankelijk is voor hen die het plat nog niet beheersen. “Het leert kinderen de taal kennen en laat ouderen die herkennen.”

In het Dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte zit dinsdagmiddag een zaaltje vol met ouderen van de dagbesteding en een aantal basisschoolkinderen. Gemengd aan een lange tafel spelen zij voor de eerste keer ‘Twentse proat’, een memoryspel dat de streektaal levend moet houden.

Verschillende doelgroepen

'Twentse proat’ is voor meerdere doelgroepen ontwikkeld. Eén daarvan is ouderen met beginnende of lichte dementie. “Ze grijpen heel erg terug naar ervaringen van vroeger”, vertelt Diepemaat, die voor zijn burgemeesterschap in de zorg werkte. “Dat zijn vaak positieve herinneringen, dus het is ontzettend goed en therapeutisch om te doen. Je krijgt er mooie gesprekken van.”

“Het is misschien geen grote bijdrage, maar alle kleine beetjes helpen”

Voor kinderen is het ook van nut, ze leren de streektaal spelenderwijs kennen. “De jongste jeugd spreekt het niet meer thuis”, vertelt Laurens Oude Elberink van uitgeverij Geen Blad Voor de Mond. “Zo’n spel maakt het leuker om in aanraking te komen met de streektaal.” Hij lanceerde het spel samen met een aantal bibliotheken uit Noordoost Twente en de Twentse streektaalambassadeurs.

Twentse taal

Volgens Diepemaat is het memoryspel een mooie manier om de streektaal onder de aandacht te brengen. “Het was leuk om te zien hoe de kinderen sommige woorden kennen en van anderen nog nooit gehoord hebben”, zegt hij nadat hij met de aanwezigen een potje speelde. “Voor ouderen is het heel herkenbaar en dat kwam mooi terug tijdens het testen.” De senioren die meededen met de proef waren overigens overwegend ouderen zonder dementie.

Alle beetjes helpen

Anne Winkelhuis, illustrator van het spel, vindt het belangrijk dat de jongere generatie de streektaal leert. “Ik vind dat een meerwaarde hebben”, zegt ze. “Het is een taal waar je je gevoel in kwijt kunt. Met weinig woorden kun je veel zeggen.” Voordat ze ‘Twentse proat’ illustreerde, had de kunstenares al andere boekjes gepubliceerd. Na het succes van de voorgangers werd besloten het spel te ontwikkelen. “Het is misschien geen grote bijdrage, maar alle kleine beetjes helpen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.