Verkeer
Stuur appje
Zoek

MST zet na coronacrisis zorgreservisten in als het weer nijpend wordt

Het Medisch Spectrum Twente (MST) is een samenwerking aangegaan met de Nationale Zorgreserve van Stichting Extra ZorgSamen. Oud-medewerkers uit de zorgsector kunnen tijdens crisissituaties tijdelijk worden ingezet om zorginstellingen te ondersteunen. Het initiatief is ontstaan als reactie op de hoge werkdruk in de zorg tijdens de coronapandemie.

Zo’n 4000 zorgreservisten staan klaar om in te springen als er nood is in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Bij een crisissituatie kan MST een oproep doen, waarop reservisten uit het hele land kunnen reageren. De opzet functioneert als een soort vraag- en aanbod website, maar dan voor de zorg.

Zorgreservisten

De term ‘reservist’ komt oorspronkelijk uit het leger en verwijst naar personen die parttime of in het verleden hebben gediend en oproepbaar zijn. In de zorgsector geldt een vergelijkbaar concept: zorgreservisten zijn voormalige zorgmedewerkers die tijdelijk terugkeren om hun steentje bij te dragen.

Eén van hen is Michel van Sluijs, een Enschedeër die ooit op de longafdeling van het MST werkte. “Ik ben een andere richting ingeslagen, maar bleef me verbonden voelen met de zorg”, vertelt Van Sluijs.

20240712 rtvoost zgt hengelo almelo mst enschede
Lees ook
Ziekenhuizen MST en ZGT gaan meer samenwerken, fusie niet uitgesloten

Het bijspringen gebeurt overigens niet op vrijwillige basis. De zorgorganisatie betaalt conform de cao in de zorg. “We werken alsof we in dienst zijn”, legt Van Sluijs uit.

Niet in de weg lopen

Reservisten nemen voornamelijk ondersteunende taken op zich en vervangen collega’s die door bijvoorbeeld ziekte uitvallen. “We springen niet zomaar bij om operaties uit te voeren”, verduidelijkt Van Sluijs. “In het begin dacht ik dat ik misschien in de weg zou lopen, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.”

Oorsprong in Coronacrisis

De Nationale Zorgreserve is ontstaan tijdens de coronacrisis, toen de druk op de zorg extreem opliep en er een tekort aan personeel was. Van Sluijs was één van de mensen die destijds terugkeerde naar de zorg. “Ik had vijftien jaar niet meer in de zorg gewerkt, dus het was spannend, maar het ging eigenlijk prima.”

Training en betrokkenheid

De oproepbare zorgkrachten kunnen hun vaardigheden bijspijkeren via cursussen. Dat is zeker van belang bij reservisten die langere tijd uit het vak zijn geweest. “Je moet even bijleren, maar net als fietsen verleer je het nooit helemaal”, vertelt Van Sluijs.

De Nationale Zorgreserve besteedt, naast het ondersteuning bieden aan de reservisten, ook aandacht aan vertrekkende zorgmedewerkers. De organisatie wil hen betrokken houden bij de zorg. Van Sluijs: “Ik ken mensen die via de zorgreserve zelfs weer volledig zijn teruggekeerd naar de zorg.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.