Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Winkelleegstand in binnenstad Hengelo daalt flink: van 20 procent naar minder dan 13 procent

20241108 marktplein hengelo IMG 2923
Beeld: 1Twente

Hengelo ligt op koers in het terugdringen van de winkelleegstand in de stad. Lag het percentage jarenlang rond de twintig procent, dit jaar is de leegstand gedaald naar 12,8 procent. De afname is vooral te danken aan de transformatie van winkelpanden naar andere functies, waaronder wonen. Ook het compacter maken van het winkelgebied draagt bij aan een lagere winkelleegstand. Daarnaast is de vernieuwde binnenstad weer aantrekkelijk geworden voor ondernemers die zich in de stad willen vestigen.

Met een daling van de leegstand is Hengelo hard op weg om in 2026 de doelstellingen te behalen om naar een leegstandspercentage te komen van minder dan 10 procent in de binnenstad. "Je ziet in de Nieuwstraat, de Enschedestraat en rondom het marktplein dat de leegstand het meest afgenomen, zegt Carla Haafkes, accountmanager Binnenstad.

"Als het gaat om absolute aantallen dat is het aantal leegstaande panden gedaald van 63 naar 40." Daarvan staan 18 winkelpanden in De Brink." In het deel van het centrum dat wordt aangeduid als kernwinkelgebied is het leegstandpercentage nog maar 6 procent, wat ook een doelstelling is van de gemeente in het Actieplan Binnenstad (2022 - 2026).

Verbeteren winkelaanbod en variatie

Goede cijfers betekent echter niet dat het werk erop zit. Als het gaat om de kwaliteit van het huidige winkelaanbod en variatie dan is er nog veel te verbeteren. Bij de gemeente Hengelo en ook Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) staat acquisitie dan ook hoog aan het lijstje.

"De waardering en de trotsheid is er, maar we vinden dat de leegstand verder omlaag moet", zegt SCH-voorzitter Peter Bebseler. Die wil een specialist aantrekken om daar z'n tanden in te zetten." Bebseler is blij dat het aantal winkelpanden een hogere bezetting heeft. "Je kunt leegstand reduceren door alleen maar panden uit de markt te halen, maar dat lijkt me nou ook niet de bedoeling."

“We vinden dat de leegstand verder omlaag moet.”

Als het gaat om het winkelaanbod, dan wil Hengelo niet de concurrentie met andere steden aangaan. "Je wilt een eigen gezicht hebben, zoals we dat in het verleden ook in Hengelo hadden met speciaalzaken en weinig ketens. Dat wil je stimuleren," zegt wethouder Gerard Gerrits.

Er wordt vaak naar de gemeente gewezen als het gaat om winkelleegstand. "Wij zijn als overheid geen ondernemer. Wij hebben geen panden en verhuren niks. Het enige dat we kunnen doen, is zorgen voor de openbare ruimte, zorgen dat de waardering en het bezoek stijgt."

Stijging bezoekers

Een forse daling van de winkelleegstand past in het rijtje met andere positieve ontwikkelingen die de Hengelose binnenstad op dit moment doormaakt. Vorige maand bleek ook dat het aantal bezoekers dat het centrum wekelijks weet te vinden, in de lift zit.

Waren dat twee jaar geleden, in 2022, nog 43.600 bezoekers. Dit jaar ligt het aantal mensen dat wekelijks een bezoekje brengt aan de vernieuwde binnenstad op zo’n 69.700 bezoekers. Inwoners en bezoekers geven de vernieuwde binnenstad een 7, bleek eerder dit jaar uit de jaarlijkse Binnenstadspeiling

20241108 marktplein hengelo IMG 2927
Lees ook
Vernieuwde Hengelose binnenstad in trek: bijna 25 procent meer wekelijkse bezoekers

Winkelcentrum De Brink is nog wel een zorgenkindje. De gemeente hoopt dat daar de leegstaande winkelpanden op termijn ook weer worden gevuld. Bebseler ziet de toekomst positief in als het om De Brink gaat. "Als de leegstand in de rest van de binnenstad nog verder daalt, dan wordt De Brink vanzelf weer interessant, zeker ook als het aantal inwoners in de binnenstad verder stijgt."

Wethouder Gerard Gerrits: "Je voegt op veel plekken wonen toe in de stad en zeker in de buurt van De Brink gebeurt dat. Kijk naar het gebied rondom het oude V&D pand en het voormalige gebouw van de Rabobank, dan kom je alleen al op 700 woningen uit. Dat zijn toch mensen die hun boodschappen moeten doen."

Het aantal inwoners van de binnenstad is inmiddels gegroeid van 800 naar 1123. "Wat we mooi vinden aan deze cijfers is dat de gemiddelde leeftijd op hetzelfde niveau blijft, maar dat we groeien in de categorie van 18 tot 40 jaar", vult Carla Haafkes aan, accountmanager Binnenstad.

“Als ik van kritische ondernemers hoor dat ze weer ouderwetse zaterdagen hebben, dan ben ik tevreden.”

Tijd om achterover te leunen is er echter niet. "Als gemeente moet je de stad altijd blijven doorontwikkelen, daar hoort de binnenstad ook bij. Het is nooit af", zegt Gerrits. "We zijn twee dingen aan het doen, dat is een inhaalslag maken en we zijn bezig om het toekomstbestendig te houden."

De wethouder zegt met een grote glimlach door het stadhuis te lopen vanwege de mooie cijfers, maar dat niet alleen: "Als ik van kritische ondernemers hoor dat ze weer ouderwetse zaterdagen hebben, dan ben ik tevreden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.