In de gemeente Dinkelland probeert men van verschillende kanten in Den Haag de druk op de ketel te houden om te voorkomen dat een gebied van zo’n 88 hectare tussen Rossum, Weerselo en Agelo wordt aangewezen als locatie voor een grootschalige munitieopslag. Zo wil men Defensie via de rechter tot openheid dwingen over het besluitvormingsproces. Burgemeester John Joosten heeft daarover in een brief aan de Tweede Kamer zijn ongenoegen geuit: “De transparantie is tot nu toe behoorlijk troebel.”
Zo is het Benny Scholte Lubberink vooralsnog niet gelukt om middels een WOO-verzoek (Wet Open Overheid) de achterliggende stukken bij de besluitvorming van Defensie boven water te krijgen. Op dat in augustus bij het ministerie ingediende verzoek kreeg hij op 7 november een afwijzende beschikking. Intussen is ook zijn bezwaar daartegen en een verzoek om een voorlopige voorziening – ‘om de boel te versnellen’- alweer door de voorzieningenrechter afgewezen.
De rechter liet hem wel weten dat het ministerie van Defensie heeft toegezegd dat er nog dit jaar een hoorzitting over zijn bezwaarschrift wordt gehouden. Aan die strohalm klampt Scholte Lubberink zich nu maar vast. “Dit betekent dat Defensie niet eindeloos kan rekken. Er moet alsnog heel snel een besluit worden genomen over het verstrekken van aanvullende informatie waar ik om had gevraagd.” Het gaat hier bijvoorbeeld om rapporten over onderzoeksopdrachten aan de Antea Groep en geografische analyses op basis van statistieken van het CBS. “Al die gegevens moeten dan vergeleken worden met de selectiecriteria die Defensie hanteert bij het aanwijzen van de locaties.”
Scholte Lubberink is één van de ‘noabers’ uit Weerselo, Rossum en Agelo, die het onlangs in een brief aan het ministerie van Defensie, de vaste Kamercommissie Defensie en de Tweede Kamer opnamen voor de 29 huishoudens die onteigening boven het hoofd hangt als de munitieopslag er komt. Die zou volgens de briefschrijvers ‘ontwrichtend’ werken voor de gemeenschap in het gebied.
Scholte Lubberink zegt het WOO-verzoek als breekijzer te willen gebruiken voor de inwoners van het gebied, om Defensie er zo toe te bewegen de gevraagde informatie sneller te verstrekken. Eerst moet er nu een hoorzitting komen van de onafhankelijke bezwarencommissie van Defensie, die zich buigt over de inhoudelijke bezwaren van Scholte Lubberink. “Dan komen we op het punt waar het echt om draait: hoe transparant is de werkwijze van Defensie?” Hij blijft strijdbaar. “Ze zijn nog niet klaar met ons!”
Intussen worden de verontruste inwoners van het gebied dat is aangewezen als mogelijke locatie voor een grootschalige munitieopslag volop gesteund door de gemeente Dinkelland. Scholte Lubberink wijst er op dat burgemeester John Joosten onlangs in het huis-aan-huis blad Dinkelland Visie ook al z’n twijfels uitte over de transparantie bij Defensie. De burgemeester liet daarin inderdaad op niet mis te verstane wijze zijn ongenoegen blijken over het gebrek aan transparantie in het besluitvormingsproces over de locatie voor een munitieopslag.
De burgemeester laat er in zijn bijdrage geen misverstand over bestaan dat Defensie het eigenlijk van meet af aan heeft laten afweten als het gaat om het geven van openheid bij het aanwijzen van een geschikte locatie voor een munitieopslag. Voor de gemeente Dinkelland aanleiding om direct de kant te kiezen van de bewoners van het gebied. De gemeente trekt ook samen op met de kerngroep, die de belangen van de bewoners verdedigt.
Inmiddels heeft staatssecretaris Tuinman van Defensie in een brief aan de Kamer laten weten dat 6 van de 9 aanvankelijk onderzochte locaties zijn afgevallen. De locaties in Staphorst, Biddinghuizen en Dinkelland worden nog altijd onderzocht. Volgens burgemeester Joosten is in de brief aan de Kamer niet concreet gemaakt welke afwegingen tot deze keuze hebben geleid. ”De beloofde transparantie ontbreekt volledig in deze brief, die alleen maar meer vragen oproept.”
Voor burgemeester Joosten aanleiding om zijn ongenoegen te uiten en ‘helderheid te eisen over de keuzes en afwegingen in dit proces’. Hij vraagt zich onder meer af waarom locaties zijn afgevallen waar veel minder huizen hoeven te verdwijnen. “De gemeente Staphorst heeft zelf een locatie aangedragen waar al een munitiedepot aanwezig is, dat eenvoudig kan worden uitgebreid, met minimale effecten voor de omgeving. Waarom staat Dinkelland dan nog op de lijst?” Allemaal vragen, die Joosten nu in een ‘eigen brief’ aan de Tweede Kamer heeft gesteld.