In de aanpak van jongerenoverlast gaat de gemeente Enschede vanaf nu straatcoaches inzetten. Het gaat om een pilot van een jaar en het is aanvullend op het reguliere jongerenwerk. Doel van het project is niet alleen het terugdringen van overlast, maar ook het ondersteunen van jongeren en het versterken van de samenhang in de wijken. Stichting Aanpak Straat- en Schoolveiligheid (SASS) krijgt hiervoor een subsidie van ruim 200.000 euro.
Enschede telt ruim 48.000 jongeren. Ongeveer 5,5% van die jongeren loopt volgens de gemeente het risico om betrokken te raken bij overlast of (kleine) criminaliteit. En het college denkt dat straatcoaches bij deze groep het verschil kunnen maken.
Het team van vier straatcoaches die in Enschede worden ingezet, werken op een flexibele basis. Ze kunnen overal in de stad worden ingezet en op plekken waar dit urgent is. Het gaat om winkelcentra, maar ook om scholen en sportvelden. "Met hun aanwezigheid en snelle inzet verbeteren ze niet alleen de veiligheid in de wijken, maar geven ze jongeren ook perspectief", aldus wethouder Niels van den Berg. "Dit is precies de aanpak die we nodig hebben."
De gedachte is dat de coaches jongeren die overlas veroorzaken niet alleen aanspreken op hun gedrag, maar ook op het rechte pad helpen. Op de website van Stichting Aanpak Straat- en Schoolveiligheid staat dat de coaches - vaak ervaringsdeskundigen - altijd in de buurt zijn en ergens binnen 10 minuten kunnen zijn.
De pilot duurt een jaar, maar wordt halverwege 2025 geëvalueerd om te kijken of de aanpak structureel kan worden voortgezet. In Arnhem worden de straatcoaches al ingezet. In Sittard-Geleen en Lingewaard zijn de coaches specifiek rondom scholen actief.