"Ik probeer positief te blijven", snikt de twaalfjarige Lot Plas als ze haar pony aan het borstelen is. Net als de rest van haar gezin vreest ze de komst van een grootschalige munitieopslag achter haar huis. De familie Plas is één van de 28 gezinnen die staat op een nieuw spandoek langs de N736. Gezinnen die hun huis moeten verlaten als Defensie hier het depot wil gaan bouwen.
Met het spandoek wil de gemeenschap in Agelo en Rossum duidelijk maken dat de opslag hier niet gewenst is. Meer dan honderd mensen kwamen naar de onthulling. Lang niet iedereen zal hun huis moeten verlaten. "Maar de mogelijke komst raakt veel meer mensen. De school bijvoorbeeld hier in Agelo zal het lastiger krijgen als gezinnen hier weg moeten", legt Burgemeester John Joosten van Dinkelland uit. Ook hij steunt de protesten.
Thuis bij de familie Plas wordt veel over de mogelijke komst van een depot gepraat. Zeker nu ruim twee weken geleden "Weerselo" niet bij de zes afgevallen mogelijke plaatsen zat. Samen met Biddinghuizen en Staphorst wordt Noordoost-Twente nog altijd gezien als een geschikte locatie voor de bouw van een munitiedepot met een afmeting van zo'n tachtig hectare.
Zowel in Biddinghuizen als in Staphorst lijkt het erop dat er veel minder huizen moeten worden gesloopt om plaats te maken voor een munitiedepot. "Maar het is de vraag wat Defensie wil. Hier zit je zo bij de A1 en bij de Duitse grens. Dan kan die munitie in korte tijd naar de Poolse grens gebracht worden, waar het mogelijke Russische gevaar dreigt", zegt Rudy Plas. Hij houdt er dan nog altijd rekening mee dat Defensie hier gaat bouwen.
Een plek waar hij al zijn hele leven woont, en zijn opa ooit begon met een boerenbedrijf. "Het ging van opa over naar mijn vader en nu heb ik het overgenomen van mijn vader. Mijn ouders wonen hier ook nog. En ik wil hier ook nog heel lang blijven".
Ook de kinderen van Rudy en zijn vrouw Floor zijn dolgelukkig met de vele ruimte die er bij hun huis is. Zoon Jens (14 ) heeft een brommertje waarmee hij hier op en rond het erf kan crossen. Dochter Lot heeft een pony om op te rijden in de paardenbak naast het huis. En de jongste zoon Ties (10) helpt zijn vader graag. "Dan ga ik in de koeienstal hooi scheppen, de dieren eten geven of ze knuffelen", zegt hij.
Zijn vader merkt dat de kinderen ook onrustig worden als er thuis veel over het mogelijke onheil wordt gesproken. "Dan komen er tranen. We proberen de kinderen dan ook een beetje te ontzien en niet meer in hun bijzijn te bespreken", zegt Rudy.
"Wij willen hier niet weg, dit is onze plek. Ons huis. Maar de onzekerheid die we nu hebben doet veel met ons. We kunnen niets. We moeten gewoon afwachten wat er over ons besloten wordt".Burgemeester Joosten ziet nog wel andere mogelijkheden dan afwachten. Zeker omdat de mogelijke komst van een munitiedepot in Staphorst wel wordt gesteund door de gemeente.
"Ik lobby veel in Den Haag. Ik ben er deze week nog geweest en ook deze week zal ik er zijn. Want voor ons is het duidelijk. Dat munitiedepot moet naar Staphorst."
Ook het Rijssense NSC Tweede Kamerlid en voorzitter van de defensiecommissie Isa Kahraman is naar het protest in Agelo gekomen. "Ik denk dat het heel goed is dat de mensen hier hun zorgen uiten. En als in Staphorst wel wordt gezegd dat er een munitie depot mag komen vind ik dat wij als Tweede Kamerleden daar goed naar moeten luisteren."