De waterschapsbelasting in Twente gaat omhoog. Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vechtstromen heeft in de begroting vastgelegd dat ingezetenen in 2025 gemiddeld zo'n 10 procent meer gaan betalen ten opzichte van dit jaar. In veel gevallen gaat het om enkele tientjes. De verhoging is nodig omdat het waterschap flink meer gaat investeren om aan de regels voor waterkwaliteit te voldoen.
Eerder deze week werd al bekend dat drinkwaterbedrijf Vitens de tarieven volgend jaar gaat verhogen. Hoewel (schoon) water de gemeenschappelijke deler is, staat de waterschapsbelasting hier los van. Die wordt tien keer per jaar geïnd door het GBLT en wordt onder meer gebruikt voor het zuiveren van rioolwater en het beheer van het watersysteem.
Het is niet makkelijk uit te leggen wat de verhoging van de waterschapslasten in de praktijk betekent, omdat deze uit verschillende componenten bestaat die voor iedereen kunnen verschillen. Een doorsnee eenpersoonshuishouden in een huurwoning betaalt nu bijvoorbeeld 164 euro per jaar. Volgend jaar is dat 180 euro.
Een gezin in een koopwoning met een (landelijk gemiddelde) WOZ-waarde van 378.000 euro betaalt nu ongeveer 425 euro. Volgend jaar is dat - bij een gemiddelde WOZ-waarde van inmiddels 396.000 euro - zo'n 467 euro. In de praktijk verschilt de verhoging dus van 16 euro tot enkele tientjes. Daarmee is een eerder geschetst scenario van 'de hoogste lasten in het land' nog niet uitgekomen.
Ook de komende jaren zijn er jaarlijkse verhogingen van de waterschapslasten te verwachten van 7 tot 9 procent. Dat volgens waterschapsbestuurder Gezinus Wolter (BBB) te maken met belangrijke uitdagingen. "Bijvoorbeeld het invulling geven aan de Kaderrichtlijn Water (KRW), het zorgvuldig blijven uitvoeren van de reguliere werkzaamheden en de aanpassingen aan het veranderende klimaat. Ook de digitale transformatie is een noodzakelijke ontwikkeling voor het waterschap.
In de Kaderrichtlijn Water staat onder meer vastgelegd hoe hoog de concentraties stikstof en fosfor in het oppervlaktewater mogen zijn. In de regio Twente wordt die norm in drie- tot viervoud overschreden volgens het waterschap. Het verlagen van de concentraties vraagt veel investeringen in zuiveringen en infrastructuur.