De Twentse taal en cultuur zit flink in de lift. Met een netwerk van zo’n 80 streektaalambassadeurs (Tweta’s) wordt de Twentse taal actief gepromoot in de regio. Oprichtster van dit netwerk Adrie Hemmink ging in gesprek met de Almelose streektaalambassadeur Erwin Boerrigter en wethouder Overmeen-Bakhuis (D66) van Almelo over het belang van de streektaal.
"A'j plat kunt proaten, mo'j 't neet loaten". Oftewel: 'Als je plat kunt praten, moet je het niet laten'. Deze gevleugelde uitspraak vat de missie van Hemmink samen. Ze vertelt dat ze haar Twentse dialect vroeger wegdrukte omdat het in het westen als ‘dom’ werd gezien. “Terwijl het juíst iets is om trots op te zijn.” Die trots wil Hemmink aanwakkeren met initiatieven die de streektaal verder versterken.
Van placemats met Twentse woorden tot lesmateriaal voor scholen; Hemmink werkt met verschillende middelen en organisaties om de Twentse taal op een toegankelijke manier door te geven. Het nieuwste initiatief is het memoryspel ‘Twentse proat’. Op de memory-kaarten staan illustraties van streektaalwoorden met de Nederlandse vertaling. Dit spel is niet alleen leerzaam voor kinderen, het helpt ook ouderen herinneringen op te halen.
Het netwerk van Tweta’s is in drie jaar tijd uitgegroeid tot zo’n 80 ambassadeurs, die met een opvallende, rode bakfiets op pad gaan. Ze bezoeken scholen, verenigingen en verzorgingstehuizen, waar ze streektaalmateriaal aanbieden en gesprekken over Twents stimuleren. In Almelo rijdt deze bakfiets ook rond, gevuld met onder meer lesmateriaal voor burgerschapslessen en het memoryspel voor bijvoorbeeld een dagbesteding.
Lees verder onder de afbeelding.
Wethouder Overmeen-Bakhuis (D66) spreekt haar steun uit voor het versterken van de Twentse taal en cultuur. “Ik ben opgegroeid met het plat en weet hoe belangrijk en verbindend het kan zijn.” Ze omarmt de initiatieven om de streektaal verder te versterken.
Het spel ‘Twentse proat’ is een initiatief van een enkele bibliotheken uit Noordoost Twente, de Twentse streektaalambassadeurs en 'Geen Blad Voor de Mond'.