De gemeente Losser wil 560 woningen toevoegen aan het oorspronkelijk plan om 665 woningen te realiseren tot het jaar 2031. Dit voorstel van het college werd unaniem gesteund door alle fracties in de oordeelsvormende vergadering, en staat voor dinsdag 10 december als hamerstuk op de agenda van de gemeenteraad.
Het gaat goed met de woningbouw in de gemeente Losser, zo goed dat het college met het voorstel kwam om extra woningen aan de plannen toe te voegen. En zo lag tijdens de oordeelvormende vergadering van begin november de ‘Actualisatie woningopgave 2024-2034’ en het ‘Woningbehoefteonderzoek Losser 2024’ op tafel, met het verzoek aan de raadsfracties om daar groen licht voor te geven.
De raad stelde in 2021 de Woonvisie 2021-2031 vast met als opgave het realiseren van 665 woningen. Daarvan zijn drie jaar later inmiddels 238 woningen gerealiseerd en zijn 333 woningen al opgenomen in vastgestelde plannen. Verwacht wordt dat de bouw van de 665 woningen sneller uitgevoerd wordt dan de periode tot 2031, die ervoor staat.
“Bij elkaar opgeteld hebben we 86 procent van die opgave gerealiseerd. We willen om die reden ruimte creëren om inmiddels opgestelde plannen zoals Hannekerveld en De Lutte Noord met meer zekerheid door te laten gaan”, aldus wethouder Milad Lahdo.
Door met de toevoeging van 560 woningen nieuwe beleidsruimte te creëren, kunnen bouwplannen verder ontwikkeld worden, zonder dat gewacht moet worden op een vernieuwing van de totale woonvisie.
De fracties waren positief over dit voorstel, ook al omdat de gemeente Losser wil groeien naar 25.000 inwoners. “Als we ons willen ontwikkelen naar 25.000 inwoners, dan weten we dat we er niet komen met de woningbehoefte die er lag”, benadrukte Janice Meerenburgh (VVD). “Voor die 1700 inwoners die we hier graag willen, moeten we in elk geval 560 extra woningen toevoegen.”
Van die 560 woningen ligt circa de helft boven de woningbehoefte die de gemeente Losser op dit moment heeft, en dat moet afgestemd met de provincie. “Hoe realistisch is het dat deze extra behoefte door de provincie wordt toegekend?”, vroeg ze.
Sam Luijerink, Burgerforum, plaatste eveneens een kanttekening. “De actualisatie houdt naar ons idee onvoldoende rekening met de regionale ontwikkelingen. Recent is een overeenkomst gesloten met het Rijk, om als regio langdurig samen te werken naar onder andere grootschalige duurzame woningbouw. Zijn er gesprekken met de provincie en andere gemeenten over de extra woningbouwopgave?”
Lahdo gaf aan dat er hierover doorlopend gesprekken gevoerd worden met de regio en de provincie. “We weten dat dit kabinet Twente als één van de gebieden waar de schaalsprong, de groei, gerealiseerd moet worden. Wat ons betreft is dit het juiste kader waar je ook deze groei in moet laten terugkomen.”
Hoewel het voorstel alleen handelde over het extra toevoegen van de bouw van 560 woningen, werd door meerdere fracties aandacht besteed aan welke woningen voor welke doelgroep dat dan zouden moeten worden. Burgerforum zag flexwoningen als een oplossing voor meerdere doelgroepen woningzoekers. De fractie wilde weten wat de wethouder vond van het hanteren van maximaal 50 procent van de woningen voor eigen inwoners bij nieuwbouw en sociale huurwoningen.
Jos in het Veld (CDA) merkte op dat de vergrijzing binnen de gemeente Losser, met 25 procent aan 65-plussers, boven het landelijk gemiddelde van 20 procent ligt. “Nul treden woningen zijn hier deels de oplossing. En gezien de forse doorzetting van de vergrijzing moeten we nu stappen nemen.”
In het Veld had meer vragen. “Hoe wordt men getriggerd om zich in onze gemeente Losser te vestigen? Zijn alle locaties al in beeld? Zij alle gronden aangekocht? Is het college bereid op korte termijn de gewenste stappen te zetten voor het verkrijgen van de gewenste grondposities? In welke kerkdorpen worden sociale huurwoningen gebouwd en is er een verdeling bekend? Is het college bereid om de woningbouw in Glane los te trekken?”
Variatie in de te bouwen woningen wilden ook D66 en PvdA. “De woningen die nog gepland moeten worden, moeten voor diverse doelgroepen geschikt zijn. We denken dat het belang van flexibele woningen nog beperkt op het netvlies staat”, aldus Malissa Oude Sogtoen (PvdA). “Zorg voor variëteit in woningen die bij elkaar staan, zodat verschillende inwonersgroepen ook met elkaar leven.”
Lahdo verwees voor deze vragen naar het nog op te stellen Volkshuisvestingsprogramma, waar de plannen voor woningbouw en locaties aan de orde komen. Hij deelde de zorg van het CDA wat de vergrijzing betreft. “Visie in de woningopgave is op dit moment nodig. De bestaande plannen moeten in een groter tempo gerealiseerd worden. We kunnen ons niet veroorloven om alleen te kijken naar het toevoegen van nieuwe woningen. We moeten ook naar de huidige woningvoorraad kijken, we moeten aan de slag middels het instrumentarium van de woningsplitsing en kavelsplitsing, en ook kijken naar het toepassen van flexwoningen. We zien dat we tijdelijk een grotere behoefte hebben aan woningen, en in die tijdelijkheid zouden flexwoningen een fantastisch mooi instrument kunnen zijn.”
De gemeente Losser start begin 2025 met het opstellen van een volkshuisvestingsprogramma. Daarbij wordt de gemeenteraad actief betrokken. Het plan van aanpak hiervoor wordt nu voorbereid, aldus het college. Tegelijk met de besluitvorming over het volkshuisvestingprogramma vindt ook de besluitvorming over de nota grondbeleid plaats.