Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo verlengt noodopvang in Van der Valk-hotel met meer dan een jaar

Vandervalk hengelo rtv oost
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had hiervoor een verzoek ingediend bij de gemeente.
Beeld: RTV Oost

De crisisnoodopvang voor asielzoekers in het Hengelose Van der Valk-hotel wordt met meer dan een jaar verlengd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad bekendgemaakt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had hiervoor een verzoek ingediend bij de gemeente. De noodopvang is bedoeld om de drukte in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.

De noodopvang is sinds januari 2024 in gebruik en biedt plaats aan ongeveer 130 mensen. Tot 1 februari 2026 kan de noodopvang in het hotel blijven. Volgens de gemeente Hengelo verloopt de opvang goed en ziet zij geen reden om het verlengingsverzoek van het COA af te wijzen. In het hotel worden mensen uit verschillende landen opgevangen, zowel alleenstaanden als gezinnen. Voor de bewoners van het hotel loopt de asielprocedure in Ter Apel nog.

'Hengelo voldoet aan Spreidingswet'

Met de noodopvang voldoet de gemeente Hengelo per januari 2025 aan de eisen van de Spreidingswet. “Met de verlenging van de cno-inzet (cno = crisis noodopvang, red.) bij Van der Valk blijven we 130 personen boven die opgave. We halen echter de opgave voor de opvang van Oekraïners op dit moment niet, onder andere door vertraagde instroom”, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

icon_main_info_white_glyph

Wat is de Spreidingswet?

Elke gemeente heeft een opgave op basis van het aantal inwoners. Door in regionaal verband samen te werken, is het idee dat er een betere verdeling kan worden bereikt. Hierbij kan sprake zijn van ‘uitruil’. In Overijssel zijn hierover afspraken gemaakt. Zo wil Twenterand vanaf 2026 meer Oekraïners opvangen dan strikt noodzakelijk volgens de verdeling, terwijl Hengelo meer reguliere asielzoekers zal opvangen.

De druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel blijft hoog. Asielminister Faber wil eigenlijk af van de Spreidingswet, maar burgemeester Sander Schelberg liet eerder aan 1Twente weten daar niets in te zien: "Intrekking van de wet zal betekenen dat sommige gemeenten niet langer hun verantwoordelijkheid blijven nemen."

Eind januari wordt er een politieke markt gehouden over de opvang van asielzoekers in Hengelo.

Foto schelberg 1 hp nov 2024 Verbeterd NR
Lees ook
Hengelose burgemeester over 'wensdenken' minister Faber: 'Gemeenten vangen asielzoekers op, niet het Rijk'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.