Even snel een treinkaartje online bestellen of digitaal een aanvraag doen bij de gemeente is niet voor iedereen vanzelfsprekend. SeniorWeb Hengelo helpt mensen om digitaal vaardiger te worden op de smartphone of computer. "Wij verzorgen als organisatie een dertigtal cursussen en workshops op allerlei gebieden. Dat doen we op drie niveaus; van beginnend, gemiddeld en gevorderd", zegt Henk de Wit, bestuurslid en cursuscoördinator van SeniorWeb Hengelo.
SeniorWeb Hengelo is een tak van de gelijknamige landelijke vereniging, maar in Hengelo is het een zelfstandige stichting die 15 jaar geleden werd opgericht met als doel het bevorderen van de participatie van ouderen op het gebied van de informatietechnologie. De stichting is een organisatie die draaiende wordt gehouden door vrijwilligers.
"Voor de absolute beginner is er een 'Klik & Tik-cursus'. Mensen die geen of weinig ervaring hebben, kunnen daarmee beginnen. Heb je die cursus gedaan dan kun je verder met het dagelijkse gebruik van de computer", zegt De Wit. Andere cursussen die worden gegeven zijn het omgaan met de digitale overheid of online zaken regelen als het gaat om de zorg.
Dat de cursussen van SeniorWeb Hengelo in een duidelijke behoefte voorzien, blijkt wel uit de honderden mensen die jaarlijkse een beroep doen op SeniorWeb en uit het grote cursusaanbod dat twee keer per jaar wordt gegeven. "Er is heel veel belangstelling voor. We werken ook met een groot team van docenten. Die geven lessen in verschillende bibliotheken, waaronder Hengelo, maar ook in Markelo en Goor."
Gerard Wennemers is al zo'n tien jaar betrokken bij SeniorWeb in Hengelo en is docent bij de stichting. "Je ziet heel vaak dat iemand zich meldt, waarvan de partner altijd de administratie deed. Als die wegvalt of het niet meer kan, dan moet de ander het doen."
Het motto van SeniorWeb is 'Voor senioren, door senioren', de gedachten daarachter is dat het uitleggen aan leeftijdsgenoten het beste werkt. "Op het moment dat ze worden geholpen door kinderen of kleinkinderen dan gaan het te snel en hoor je vaak het verhaal; ze hebben van alles gedaan, maar wat precies, dat weet ik niet."
Het maak overigens niet uit of iemand hoog of laag is opgeleid. "Ik heb zelfs iemand op de 'Klik & Tik-cursus' gehad die op de universiteit heeft gewerkt. Ik ben ook weleens een directeur tegengekomen die een laptop op zijn bureau had staan die niet was aangesloten. Hij liet alles door zijn secretaresse doen en uitprinten. Op die manier nam hij kennis van zaken. Ik weet niet of het weerstand is, maar vaak is het angst voor het onbekende."
De oorspronkelijke doelgroep zijn senioren, maar het gebeurt regelmatig dat 'jonkies van vijftig' komen binnenlopen die totaal niet overweg kunnen met een computer. Dat zijn dan vaak mensen die met hun handen hebben gewerkt en weinig of nooit met een computer in aanraking zijn gekomen.
Bij SeniorWeb merken ze vaak dat iemand over een drempel heen moet die niet zo digitaal vaardig is. Is de hobbel eenmaal genomen, dan wordt vaak snel duidelijk wat het vergaren van kennis met mensen doet. "Als mensen ineens zelf online een kaartje kunnen kopen voor het openbaar vervoer, dan gaat er écht een wereld voor ze open." De Wit voegt toe: "Mensen worden vaak erg enthousiast als ze één cursus hebben gevolgd, dan willen ze vaak meer leren."
Wie meer wil weten over het werk van SeniorWeb en de cursussen die worden gegeven, kan terecht in de bibliotheek. Daar liggen folders met meer informatie. In Hengelo is ook een inloopspreekuur iedere woensdag van 10.00 tot 13.00 uur in de bibliotheek aan de Beursstraat. Op 9 januari van 14.00 - 17.00 uur is er een informatiemiddag waar mensen meer te weten kunnen komen over het cursusaanbod. Het is dan ook mogelijk om meteen in te schrijven. Meer informatie: seniorwebhengelo.nl