Met de keuze voor een ontwerp, is de bouw van het nieuwe kantoor van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio weer een stapje dichterbij. Letterlijk naast de Glanerbeek, de natuurlijke grensovergang, verrijst straks een nieuw kantorencomplex. En dat is ondanks de gestegen bouwkosten de beste oplossing, volgens Euregio-directeur Christoph Almering.
Bouwprojecten in Duitsland verlopen iets anders dan aan de Nederlandse kant van de grens. En dat hebben we geweten. Het is namelijk al even geleden dat de waterpijplounge bij de grensovergang (tegenover bakkerij Duesmann) door de gemeente Gronau werd opgekocht, met de mededeling dat op deze plek het nieuwe kantoor van de Euregio zal verrijzen. Het inmiddels flink afgetakelde horecagebouw zal worden gesloopt.
De Duitsers gaan niet over één nacht ijs. Sinds de aankondiging van de nieuwbouw is er eerst een 'prijsvraag' uitgezet voor het uiteindelijke ontwerp. Inzendingen zijn beoordeeld door een jury met daarin onder meer vakdeskundigen en lokale politici.
Onder de juryleden waren ook burgemeester Rainer Doetkotte namens Gronau en wethouder Niels van den Berg namens de gemeente Enschede vertegenwoordigd. En dat is op zichzelf wel bijzonder. Hoewel de Euregio in het nieuwe kantoor wordt gehuisvest, is de gemeente Gronau de bouwheer, in nauwe samenwerking met Enschede.
Uit dertien inzendingen werd het ontwerp van architectenbureau Romina Streffing uit Berlijn het meest gewaardeerd. Het ontwerp viel bij de jury in de smaak vanwege de uitnodigende entree met drie kubusvormige gebouwen en een centraal gelegen campusplein.
De bouwstijl integreert historische bakstenen, die verwijzen naar het industriële verleden van de regio. De bedoeling is dat het nieuwe kantoor op dezelfde zichtlijn wordt gebouwd als het gebouw Terhaar-sive-Droste net over de grens aan Nederlandse kant. Dat is het vergadercentrum van de Euregio.
De bouw van een nieuw Euregio-kantoor, omdat het huidige pand aan de Enscheder Straße, zo'n 100 meter van de nieuwbouwlocatie, niet meer aan de eisen voldoet. Hoewel er over de precieze bouwkosten nog niets te zeggen is, liet Euregio-directeur Christoph Almering onlangs weten dat er wordt uitgegaan van flinke stijging van de kosten. "Maar renovatie van het huidige pand blijft qua huisvestingslasten duurder dan nieuwbouw."
Lees verder onder de afbeelding.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat de grenszone in Gronau een complete metamorfose krijgt, met een weginrichting die daarbij past. Op de plek van de voormalige parkeerplaats van de douane zouden bedrijven moeten komen. En in het gebied daarachter zijn ideeën voor een nieuwe woonwijk: het Euregiokwartier. Voor de plek van het huidige kantoor van de Euregio is al eens de komst van een supermarkt geopperd.