Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Discounters Aldi en Lidl hebben geen belangstelling voor vestiging van een filiaal in dorp Losser

Unsplash stockfoto supermarkt boodschappen
Beeld: Unsplash

Supermarktdiscounters Aldi en Lidl zien geen voordelen in het realiseren van een vestiging in dorp Losser. Dat melden burgemeester en wethouders van de gemeente Losser in een brief aan de gemeenteraad. Ook vanuit andere supermarktketens is er geen belangstelling. De gemeente gaat wel kijken of er andere mogelijkheden zijn voor het nu leegstaande Coop pand.

De fractie van het CDA in de gemeente Losser stelde in mei 2024 schriftelijke vragen aan het college over het beperkte aanbod van supermarkten in Losser en de negatieve gevolgen die dit heeft voor de lokale economie en het milieu. Het CDA wees daarbij op de detailhandelsvisie van Losser, waarin gesteld wordt dat er ruimte is voor vier supermarkten in de dorpskern. Na het vertrek van Plus en Coop zijn er nu nog maar twee supermarkten gevestigd in het dorp.

Naburige steden

Een aantal inwoners van Losser doet nu de boodschappen in naburige steden. Volgens de CDA-fractie leidt dit tot meer verkeersbewegingen, wat negatieve gevolgen heeft voor het milieu en de veiligheid. Het CDA zag de levensmiddelensector graag aangevuld met een aangevuld met een supermarkt met een discountformule.

Het college gaf aan de kansen te willen verkennen of er mogelijkheden zijn voor een discounter in Losser. Ruimtelijk en economisch Adviesbureau BRDG kreeg de opdracht dit onderzoek uit te voeren.

Adviesbureau BRDG heeft gesprekken gevoerd met partijen die van oudsher bekend staan als ‘discounters’, te weten Aldi en Lidl. ‘In zijn algemeenheid houden supermarktorganisaties de vastgoedmarkt en mogelijkheden voor vestiging goed in de gaten. Het feit dat de voormalige Coop-locatie al geruime tijd leeg staat is een indicatie voor de aantrekkelijkheid van vestiging van een supermarkt aldaar’, aldus het college in de raadsbrief.

Voor Aldi geen optie

Voor Aldi is een vestiging in Losser geen optie, omdat de supermarktketen als een vestiging in Overdinkel heeft, op 4 kilometer afstand van het centrum van Losser. ‘Toevoegen van een Aldi in het centrum van Losser heeft nadelige gevolgen voor de exploitatie van de Aldi in Overdinkel. Bovendien voldoet de locatie van voormalige COOP niet aan de vestigingseisen van deze formule, ook met mogelijke aanpassingen niet. Denk hierbij aan onvoldoende beschikbare vierkante meters, onvoldoende parkeergelegenheid en de zichtlocatie.’

Lidl: onvoldoende omzetpotentie

Zichtbaarheid, bereikbaarheid en parkeren voldoen ook niet aan de eisen van Lidl. Het winkelruimte is te klein en de vormgeving en indeling van de winkel sluiten niet aan bij de eisen van Lidl. ‘Lidl ziet onvoldoende omzetpotentie voor deze locatie en Losser omdat de concurrentie vanuit Overdinkel op dit moment groot is.’

Adviesbureau BRDG ziet ook andere formules niet instappen als het gaat om leegstand en beschikbaarheid van panden. ‘Dergelijke formules houden namelijk ook rekening met de kosten van distributienetwerken, waardoor er fysieke grenzen liggen aan gebieden die de formules bedienen. Om die reden komt Losser voor een aantal landelijke formules ook niet in beeld.’

Het college benadrukt dat er geen aanwijzing is dat het gemeentelijk beleid en de visie op het kernwinkelgebied hier de oorzaak van zijn.

Er zijn op dit moment geen supermarktformules die zich als derde partij willen vestigen in Losser. De beschikbare leegstaande COOP-locatie voldoet niet aan de mogelijkheden, eisen en wensen van Aldi en Lidl. De omzetpotentie in Losser is onvoldoende en de concurrentie uit de directe omgeving is groot.

Welke winkelformule dan wel?

Het leegstaande pand van voormalig COOP is voor het goed kunnen functioneren van het kernwinkelgebied onwenselijk.
Het college heeft Adviesbureau BRDG opdracht gegeven onderzoek uit te voeren welke winkelformule geïnteresseerd is in deze specifieke locatie. Vanuit een analyse van beschikbaar winkelaanbod, wat wordt gemist óf is een goede aanvulling op het totaal, kunnen gericht partijen worden benaderd.

Leegstand kernwinkelgebied

Het leegstaande pand van COOP staat niet op zichzelf. De analyse die uit gevoerd gaat worden is ook van belang binnen het project ‘de gouden driehoek’ waarbij ondernemers, vastgoedeigenaren leegstand in het kernwinkelgebied aan te pakken. Centrum Management Losser is eveneens bij dit project betrokken. Een eerste bijeenkomst met voornoemde partijen wordt begin 2025 gehouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.