Gedetineerden van de Almelose Karelskamp maken zo’n 30.000 al dan niet gebruikte oude uniformen gereed voor Oekraïense soldaten. De pakken worden ontdaan van strepen en epauletten om ze vervolgens gewassen en gevouwen richting Oekraïne te sturen. "Een militaire operatie op zich."
De Almelose Penitentiaire Inrichting en Defensie hebben de handen voor dit project ineen geslagen. Volgens hoofd Arbeid Erwin Abbink van PI Almelo is het een even bijzondere als intensieve klus. Zoveel oude uniformen van Nederlandse soldaten voor Oekraïens gebruik klaarmaken, blijkt op zich al een militaire operatie. “De uniformen gaan eerst door een scanapparaat om te zien of er nog iets in de zakken zit en ze worden gecontroleerd op bruikbaarheid en gesorteerd op maat.”
Vervolgens, zo somt Hut op, gaat de Nederlandse vlag eraf, evenals allerlei andere kenmerken en dan wordt de kleding gewassen. ”Tot slot worden de pakken netjes opgevouwen en in dozen gestopt om ze aan Defensie terug te geven voor transport naar Oekraïne.” Het proces van sorteren begint overigens in De Fabriek. Dat is een locatie, vlakbij PI Almelo waar naast gedetineerden ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen.
Daarna wordt de gebruikte militaire kleding overgebracht naar één van de werkzalen binnen de muren van de gevangenis waar gedetineerden dagelijks voor de verdere verwerking zorgen. “In totaal zijn zo’n twaalf tot twintig gedetineerden bij deze werkzaamheden betrokken.”
De operatie is al even gaande binnen de muren van de Karelskamp. Abbink vertelt dat ze begin december de eerste 76 pallets met uitrusting hebben ontvangen. ”Niet alle aangeleverde uniformen zijn nog bruikbaar zijn. Uiteindelijk moeten er 30.000 pakken beschikbaar komen voor het Oekraïense leger.”
Dat deze klus bij PI Almelo belandde, heeft alles te maken met de ruime ervaring in textielbewerking binnen de PI. Abbink: “Zo recyclen we bijvoorbeeld oude dienstkleding van gevangenispersoneel uit het hele land. Van dat materiaal worden in de gevangenis weer nieuwe producten gemaakt zoals lampen, schilderijen, tassen of geluidswerende wanden. Een mooi voorbeeld van duurzaamheid.”