Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fluitconcert in Enschede: Twentenaren protesteren tegen geplande bezuinigingen van kabinet op hoger onderwijs

‘Beste Tukkers, de universiteit heeft jullie op 11 december om 13:00 nodig!’. Niet alleen studenten en docenten, maar alle inwoners van Twente werden door actiegroep WOinActie opgeroepen woensdag naar het Enschedese stadhuis te komen om te protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. “Want het raakt iedereen.” Zo’n vijftig mensen gaven aan die oproep gehoor, zo bleek. Met een fluitconcert werd de regering door de demonstranten ‘weggefloten’.

Onlangs kondigde kabinet-Schoof aan te willen bezuinigen op het onderwijs met twee miljard euro. Eerst was er nog hoop dat het hele pakket weggestemd zou worden, maar niks blijkt minder waar. Een iets lager compromis van 1,3 miljard euro ligt nu op tafel. Donderdag wordt in de Tweede Kamer de knoop doorgehakt.

Protest

Juist daarom gingen vijftig mensen deze laatste dag de barricaden op om zich nog een laatste keer uit te spreken tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Scholieren en docenten kwamen samen om hun ontevredenheid over de potentiële bezuinigingen te laten horen, met een fluitconcert en de veelzeggende kreet ‘Doe het niet’. Tijdens het protest kreeg de Enschedese wethouder Arjan Kampman een getekende petitie overhandigd. Hij beloofde deze af te geven in Den Haag.

Kansen nemen af

De bezuinigingen hebben volgens protest-organisator Julia Hermann grote impact op Twente en het studentenleven. “Als Universiteit Twente bijvoorbeeld genoodzaakt wordt het aantal buitenlandse leerlingen terug te dringen, dan heeft dat enorme gevolgen.”

Hermann is assistant professor aan de UT en vertelt dat ongeveer een derde van de studenten internationaal is. “We zien vaak dat ze niet teruggaan naar het land waar ze vandaan komen. Ze blijven hier wonen en gaan aan het werk bij Twentse bedrijven. Die organisaties hebben een probleem als er niet genoeg medewerkers zijn en trekken dan weg uit de regio.”

Lees verder onder de afbeelding.


Protesteren
Beeld: 1Twente / Bodien Rooze

Daarnaast zullen, in het ergste scenario, ruim vijfhonderd banen op alleen al de universiteit verdwijnen. “Er is al een reorganisatie aangekondigd in een faculteit”, zegt Hermann. “Verder moeten er door de plannen onderwijsprogramma’s geschrapt worden en kan er minder onderzoek worden gedaan.”

Ongekende plannen

Eerder waren universiteiten van Nederland jarenlang ondergefinancierd, vertelt de assitant professor. “Er is heel hard voor meer erkenning gevochten. Er werden structureel veel onbetaalde overuren gedraaid.” Onder het bestuur van de vorige minister ging uiteindelijk wat meer geld naar de universiteiten. “Dus dat gevecht was toentertijd niet voor niets.” Maar die vooruitgang wordt met de huidige plannen weer teruggedraaid. “Zulke hoge bezuinigingen zijn er nog nooit geweest. Het is ongekend.”

“Elke euro is een euro te veel als het om onderwijs gaat”

Nationaal tegengeluid

De actiegroep WOinActie is een nationale beweging van studenten, docenten en hoogleraren vanuit allerlei Nederlandse universiteiten die voor betere omstandigheden op universiteiten strijden. Er wordt dus uit alle hoeken van het land tegengas gegeven op de bezuinigingen. Waaronder Twente. “Het kan ook nog zo zijn dat ze er donderdag niet uitkomen”, zegt Hermann. “Dat is waar we op hopen. Elke euro is een euro te veel als het om onderwijs gaat.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.