250 ouderen hebben zondag in Hengelo genoten van een jaarlijks kerstdiner. Het event, dat voor de dertiende keer op rij is gehouden, werd georganiseerd door stichting Het Kerstdiner. Die wil ouderen, die het wel kunnen gebruiken, geheel kosteloos een onvergetelijke middag en avond geven. Het kerstdiner vond plaats in het bedrijfsrestaurant van Thales. Ook dit jaar werd er gekookt voor ouderen van de Zonnebloem Hengelo.
De kerstdagen zijn niet voor iedereen een feest. Voor veel ouderen is het een moeilijke tijd en valt er niks te vieren omdat ze eenzaam zijn of doordat het lichamelijk of om financiële redenen lastig is. Het is zondagmiddag al vroeg een komen en gaan van taxibusjes vol met ouderen. Velen zijn al op tijd op de plaats van bestemming. 'Thuis zit ik toch alleen, dan kan ik beter hier zitten,' is één van de reacties.
Het kerstdiner, dat bestaat uit vijf gangen, wordt voorafgegaan door een bingo waar de nodige prijzen gewonnen kunnen worden. Ook aan entertainment is gedacht, waaronder muziek van leden van het Twents Jeugd Symfonie Orkest en theaterduo Poeder & Plusj.
Rechts naast de draaideur van de hoofdingang staan zeker vijftig rollators, nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Aan elk object is een bonnetje geniet waarop een nummer staat, zodat ie na afloop snel weer door de rechtmatige eigenaar opgehaald kan worden. "Ja, dat is wel zo handig," zegt één van de vrijwilligers die al jaren helpt bij het kerstdiner. "Ze zien er allemaal hetzelfde uit, dus dat scheelt een hoop zoekwerk. Dat hebben we jaren geleden weleens meegemaakt."
Lees verder onder de afbeelding.
Het jaarlijkse kerstdiner in Hengelo komt tot stand dankzij meer dan honderd sponsoren en ruim 120 vrijwilligers die in twee ploegen werken. Het vijfgangenmenu wordt al sinds 2012 geheel kosteloos verzorgd door kookclub Proefverlof.
"Kan het hoofdgerecht meteen door," vraagt één van de koks? De gasten hebben nét de zoete aardappelsoep met gerookte Noorse zalm achter die kiezen. De vrijwilligers van de bediening zijn op dat moment nog druk bezig om de lege soepkommen op te halen. "Ja, we kunnen meteen door," is het antwoord.
Het gaat meteen als een geoliede machine bij het opmaken van de borden met het hoofdgerecht. In een productiestraatje waar iedere kok zijn taak heeft, wordt een leeg bord in no-time voorzien van een bedje andijviestamppot met daarbovenop een stukje kalkoenfilet, gegarneerd met bospaddestoelen en een stoofpeertje. Het ziet eruit als een klein kunstwerkje. Haast zonde om op te eten.
Het spande er nog even om of een jaarlijkse kerstdiner dit jaar op tijd van de grond zou komen. Het oude bestuur van stichting Het Kerstdiner wilde het stokje na 12 jaar graag doorgeven. Begin dit jaar was er nog geen nieuw bestuur gevonden, maar uiteindelijk adopteerde Rotary Club Hengelo afgelopen zomer het project. Het nieuwe bestuur bestaat nu uit leden van die club.
"Ja, er was veel werk aan de winkel," zegt bestuurslid Lara Vos. "Dankzij heel veel sponsoren die hebben bijgedragen en de inzet van veel vrijwilligers is het in een paar maanden tijd toch gelukt." Rotary Club Hengelo zal de komende jaren de organisatie van het kerstdiner op zich nemen.