Hij is gehaald om het proces rond de miljoenenbezuiniging en problemen in de ambtelijke organisatie van Enschede vlot te trekken, nu gemeentesecretaris Kees Meijer met ziekteverlof is. En voor die invalbeurt, een periode van uiteindelijk zo'n acht maanden, mag Jan Willem Kradolfer om en nabij 28.000 euro per maand op zijn rekening bijschrijven. Buitenproportioneel? De Enschedese gemeenteraad vindt van wel en wil erover in discussie.
Zonder zijn naam te noemen (want het is een goed gebruik dat raadsleden niet over individuele ambtenaren praten) uitten meerdere raadsfracties vorige week hun verbazing over de gage van de interim-gemeentesecretaris. Die staat tot de zomervakantie aan het roer van de ambtelijke organisatie, omdat de feitelijke gemeentesecretaris Kees Meijer thuiszit.
De 64-jarige Kradolfer - in een ver verleden VVD-raadslid in Leiden - wordt via het Baarnse adviesbureau Galan Groep ingehuurd. En dat betekent: uurtje factuurtje. In dit geval 185 euro per uur op een 36-urige werkweek; al met al circa 28.000 euro op een maand.
Dat is niet alleen het dubbele van de best verdienende Enschedese ambtenaar, gemeentesecretaris Kees Meijer (ruim 14.000 euro per maand in 2023), maar zelfs meer dan minister-president Dick Schoof (19.420 euro per maand). Dat salaris - de 'Balkenende-norm' - is ooit vastgelegd als het maximale salaris van een overheidsfunctionaris en vernoemd naar toenmalig minister-president Jan-Peter Balkenende.
Maar de Balkenende-norm geldt alleen voor mensen in vaste dienst. Externe inhuur, zoals interim-gemeentesecretaris Jan Willem Kradolfer, hoeft niet binnen de inkomensgrens te blijven. Het college van B&W bepaalt of zij bereid is om het tarief van een ingehuurde ambtenaar te betalen.
En dat college vond de tijdelijke aanstelling van Kradolfer geen probleem, omdat hij wordt gezien als de juiste man op de juiste plek. Er is gezocht naar een vervanger die ruime ervaring heeft als gemeentesecretaris en bekend is met de ambtelijke organisatie van Enschede.
In een terugblik op de raadsvergadering in 1Twente Vandaag kwam het salaris van de gemeentesecretaris ter sprake
Kradolfer was in 2018, voorafgaand aan de aanstelling van Kees Meijer, ook al eens interim-gemeentesecretaris. Toen overigens tegen een vergoeding van 25.000 euro per maand. Van de interimmer worden daadkrachtige keuzes verwacht met betrekking tot een bezuiniging van 30 tot 40 miljoen. Maar ook spelen er een aantal personeelsdossiers die om aandacht vragen.
Mart van Lagen (CDA) stelde in de laatste raadsvergadering van het jaar het salaris van de topambtenaar aan de kaak. Van Lagen vindt het niet te verantwoorden dat - terwijl in het stadhuis keiharde keuzes gemaakt zullen worden om de begroting in het gareel te krijgen - er zoveel geld opgaat aan een externe kracht.
En die mening wordt breed gedeeld, al durven veel fracties zich niet te veel te bemoeien met het interne personeelsbeleid. "Maar als het mij wordt gevraagd... dan kan ik het niet aan de stad verkopen", aldus D66-fractieleider Gertjan Tillema. Barry Overink (Burgerbelangen) vindt juist terughoudendheid op z'n plek. Want waar trek je de grens? "Het is ook gewoon de markt."
De Enschedese gemeenteraad heeft het voorstel aangenomen om een bredere discussie te voeren over hoe er - met oog op de bezuinigingsronde - omgegaan moet worden met de externe inhuur van ambtenaren. Tot die tijd moeten salarissen die in de buurt komen van de Balkenende-norm eerst met de fractievoorzitters besproken worden. Alleen VVD en Burgerbelangen stemden tegen het voorstel.