Gedwongen te lange dagen werken is een vorm van mensenhandel en het gebeurt nog steeds. Ook in Twente. Om die reden voert Kenniscentrum Mensenhandel Twente vier werken lang online actie tegen deze zogeheten arbeidsuitbuiting. Met het campagneconcept ‘Onzichtbaar maar waar’ wordt geprobeerd het onzichtbare zichtbaar te maken. De actie moet voor bewustzijn onder de Twentenaren zorgen, maar ze ook aansporen een melding te doen bij verdachte situaties.
Met de ‘Uitbuitingscontainer’ stonden vertegenwoordigers van Kenniscentrum Mensenhandel Twente vrijdagmiddag op het Van Heekplein in Enschede. Er werden in de container verschillende situaties geschetst en één ding hadden ze gemeen: er vond arbeidsuitbuiting plaats. Inwoners kregen er uitleg over de signalen die kunnen wijzen op uitbuiting en het was mogelijk om met een VR-bril de realiteit van deze situaties mee te maken. Dinsdagmiddag staat de container in het stadslab van Almelo.
Dat er aandacht voor nodig is, blijkt uit het aantal meldingen dat het kenniscentrum binnenkrijgt. “Alleen uit Twente krijgen we er jaarlijks meer dan honderd”, zegt Ilse Sanders vanuit de organisatie. “Toch merken we dat arbeidersuitbuiting minder wordt herkend dan de andere vormen van mensenhandel, dus daarom hopen we dat mensen het meer gaan zien en een melding maken.”
Sanders licht een aantal signalen van uitbuiting uit: "Medewerkers moeten vaak hun eigen materialen betalen. Je ziet dan dat zij goedkope spullen gebruiken. Papieren doeken in plaats van professionele handdoeken bij massagesalons, bijvoorbeeld. Ook bij nagelsalons kan het voorkomen, dan worden nagelvijlen opnieuw gebruikt om zo min mogelijk weg te hoeven gooien."
Kenniscentrum Mensenhandel Twente zet zich in tegen mensenhandel door mensen te vertellen wat het precies is en hoe het te herkennen. Daarnaast heeft de organisatie een meldpunt waar verdachte situaties aangegeven kunnen worden. Het kenniscentrum speelt bovendien een rol in de opvang van slachtoffers.
Daarnaast gebeuren er achter de schermen ook veel dingen. Zo staan medewerkers een groot gedeelte van hun minimumloon af voor de huur en moeten ze stiekem in het magazijn slapen. "Het kan maar zo zijn dat je in de zaak een slaapzak ziet liggen, dat is een signaal." Verder worden de medewerkers en hun familie vaak bedreigd, zodat ze niet weg durven te gaan bij het bedrijf.
Wethouder Harmjan Vedder was in Enschede ook aanwezig bij de container voor een uitleg van de verschillende onderdelen van de container. “We hebben het kenniscentrum met elkaar opgericht en dat was een belangrijke stap. Niet veel regio’s hebben dat”, vertelt hij. “We zijn met de politie en het centrum ontzettend aan het vechten om op professioneel gebied te strijden tegen mensenhandel. Met zijn allen opletten is een belangrijke stap om het tegen te gaan.”