Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo heeft vertrouwen in plan Heemaf en gaat huiswerk opnieuw doen na uitspraak Raad van State

Heemaf 2 streetview
Beeld: Google Street view

Het Hengelose stadsbestuur gaat een aantal zaken rondom de ontwikkeling van het voormalige Heemafterrein opnieuw onderbouwen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State. Erfgoedorganisaties hadden een zaak aangespannen om de komst van een woontoren met 72 appartementen, pal naast de historische begraafplaats, te voorkomen.

Het bestemmingsplan blijft geldig, maar moet op vier punten worden verduidelijkt door de gemeente. In ambtenarentaal heet dat een ‘bestuurlijke lus’. In de brief laat het college weten zich geen zorgen te maken over de uitspraak en zegt de argumentatie beter te gaan doen. “Wij zijn ongewijzigd van mening dat het nieuwe bestemmingsplan de voorkeur geniet boven het voorgaande (uit 2016 afkomstige, red.) bestemmingsplan”, schrijft de gemeente aan de raadsleden. Eerdere beroepen werden door de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie en de rechtbank al van tafel geveegd.

Raad van State

De Raad van State deed op 4 december uitspraak in de zaak die was aangespannen door onder andere erfgoedvereniging Heemschut, Stichting Erfgoed Hengelo en Stichting ‘t Neutje. De hoogste bestuursrechter heeft gezegd dat de argumentatie op vier punten beter moet, waaronder de argumentatie rondom het aantal parkeerplaatsen op het Heemafterrein. Ook concludeert de bestuursrechter dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de hoeveelheid schaduw die ontstaat op het naastgelegen wooncomplex De Paladijn.

icon_main_info_white_glyph

Heemaf

De gemeente Hengelo wil op het terrein van de voormalige elektronicafabriek Heemaf 94 woningen realiseren, waarvan 22 laagbouwwoningen tussen het karakteristieke kantoorpand De Locomotief en de voormalige energiecentrale van de fabriek, wat nu nog een parkeerplaats is. Ook is er ruimte voor hoogbouw met 72 appartementen. Deze is in het huidige plan verder van de bomen en de begraafplaats ingetekend dan bij het vorige plan.

Daarnaast zijn de geplande 94 woningen volgens de Raad van State in strijd met de gemeentelijke woonplannen. Hoe dat zit? In de zogenaamde Woonvisie van de gemeente, waar onder andere het aantal nieuwbouwwoningen per gebied is genoteerd, staat het aantal 94 niet geregistreerd. Daarnaast heeft de gemeente het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed niet meegenomen in het plan.

De gemeente heeft 26 weken om het huiswerk af te maken. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan de Raad van State het plan alsnog van tafel vegen. In dat geval wordt het bestemmingsplan van 2016 weer actueel, waarin ook ruimte is ingetekend voor een flat. Dan is er geen ruimte meer voor grondgebonden woningen en moet de gemeente een apart traject beginnen om deze woningen alsnog te mogen bouwen. Ook loopt er nog een procedure bij de Raad van State, maar deze gaat over de omgevingsvergunning. Ook hier is de geplande hoogbouw het pijnpunt.

icon_main_info_white_glyph

Bestemmingsplan en omgevingsvergunning

Een bestemmingsplan geeft aan hoe de grond op een bepaalde locatie gebruikt mag worden en wat op de grond gebouwd mag worden. Een omgevingsvergunning is een toestemming die je nodig hebt om bijvoorbeeld te kunnen slopen, bouwen of bomen te kappen. Voorheen heette dit een sloop-, bouw- of kapvergunning.

De tegenstanders vinden dat er in het huidige plan te weinig rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarden van het gebied. De naastgelegen oude begraafplaats, één van de oudste van Nederland, is een rijksmonument. Ook het gebied bij het voormalige Huys Hengelo wordt door erfgoedorganisaties als belangrijk omschreven. Zij vinden dat er te weinig is geluisterd naar de Erfgoedcommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het Hengelose college zal in 2025 het beter onderbouwde plan naar de gemeenteraad sturen, zodat de raadsleden er nog formeel hun zegje over kunnen doen, voordat het opnieuw naar de Raad van State gaat.

Heemaf gebouw museum hengelo archief
Kantoorpand 'De Locomotief' van de Heemaf-fabriek. Foto uit begin jaren zestig.
Beeld: Archief Museum Hengelo
Still heemafterrein
Lees ook
Hengelose gemeenteraad stemt in met bouw woontoren bij oude begraafplaats
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.