Verkeer
Stuur appje
Zoek

Actieplan tegen straatintimidatie is er eindelijk: extra training boa's en meer voorlichting, maar PvdA plaatst kanttekeningen

Boa
Beeld: 1twente

De gemeente Hengelo wil straatintimidatie verder aanpakken en komt met een actieplan voor de komende jaren. Lange tijd had Hengelo geen concreet plan om straatintimidatie tegen te gaan. In 2022 werd een motie in de gemeenteraad aangenomen om met een plan te komen. PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt is blij dat dat er nu ligt, maar is wel kritisch.

Het actieplan is gemaakt op basis van een onderzoek van Kennispunt Twente, dat straatintimidatie in Hengelo heeft onderzocht. De nadruk ligt op voorlichting op scholen, maar ook op al bestaande initiatieven van de jongerenwerkers van Skillz. “We zullen u in 2025 elk kwartaal via een informatiebrief op de hoogte brengen van de vorderingen die we maken met het plan van aanpak”, zegt het college van B en W.

Het college geeft aan de afgelopen twee jaar al een aantal maatregelen te hebben genomen om straatintimidatie aan te pakken, vooruitlopend op het actieplan. Jongerenwerkers richten zich op het vergroten van de digitale weerbaarheid van kinderen en jongeren en steunpunt Loes heeft voorlichting gegeven aan ouders.

icon_main_info_white_glyph

Straatintimidatie

Straatintimidatie is sinds dit jaar opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Daar staat de dader als volgt omschreven: ‘Degene die in het openbaar een ander indringend seksueel benadert door middel van opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen op een wijze die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend is te achten’. Op straatintimidatie staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden en een boete van maximaal 10.300 euro.

Op het gebied van handhaving en toezicht gaan ook een aantal zaken veranderen. Boa's krijgen volgend jaar aanvullende training om signalen van straatintimidatie beter te herkennen. Op de hotspots zullen boa's meer zichtbaar zijn en meer toezicht houden, ook met cameratoezicht. Daarnaast is er een zogenaamde sociale kaart opgesteld met verwijzingen naar verschillende meldpunten.

“Echte vernieuwing ontbreekt en dat roept bij mij de vraag op of dit plan daadwerkelijk het verschil gaat maken.”

PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt heeft de laatste jaren flink geijverd voor een goed uitvoerbaar plan om straatintimidatie tegen te gaan. Ze zegt blij te zijn dat er nu eindelijk iets op tafel ligt. "De focus op preventie en bewustwording vind ik belangrijk, want het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen veilig over straat kan."

icon_main_info_white_glyph

Straatintimidatie in Hengelo

Uit onderzoek van Kennispunt Twente blijkt dat 86 procent van de 436 ondervraagde Hengeloërs te maken heeft gehad met straatintimidatie. Het merendeel daarvan is vrouw en valt in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 29 jaar. De meeste straatintimidatie vindt plaats in het donker en komt in alle wijken voor. Bijna een derde van alle gevallen heeft plaats in de binnenstad.

Toch plaatst Boekhoudt kanttekeningen bij het gebrek aan nieuwe initiatieven en de manier waarop meldingen gemaakt kunnen worden: "Echte vernieuwing of innovatieve stappen ontbreken, en dat roept bij mij de vraag op of dit plan daadwerkelijk het verschil gaat maken", zegt Boekhoudt kritisch.

Ook denkt ze niet dat een wirwar aan meldpunten de bereidheid om een melding te doen vergroot. "Dit lijkt eerder verwarrend dan ondersteunend. Voor slachtoffers is het vaak al een enorme drempel om een melding te doen." Volgens het raadslid is een centraal meldpunt, zoals in Rotterdam, waarbij met één druk op de knop in een app al direct ter plekke een melding gemaakt kan worden, een betere oplossing.

“Een campagne moet inwoners ook activeren, niet alleen informeren.”

Alleen informeren over waar het slachtoffer een melding kan doen, is volgens Boekhoudt niet genoeg. "Het biedt geen concrete handvatten voor inwoners om in te grijpen of anderen te helpen wanneer zij intimidatie zien gebeuren. Een campagne moet inwoners ook activeren, niet alleen informeren."

'Verder ontwikkelen'

"Ik hoop dat dit plan de basis vormt voor verdere ontwikkeling, maar op dit moment vraag ik me af of het echt het begin is van de structurele verandering die de gemeente beoogt", aldus het PvdA-raadslid.

240312 straatintimidatie
Lees ook
Hengelo krijgt 30 mille van de minister, maar heeft zelf nog altijd geen plan hoe straatintimidatie tegen te gaan
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.