De dagen van de Opstandingskerk in Twekkelerveld lijken geteld. De gemeente Enschede gaat het kerkgebouw aan de Zonstraat kopen om het uiteindelijk te slopen. Op deze locatie moet een 'huis van de wijk' komen, een sociale ontmoetingsplek inclusief nieuw schoolgebouw. En de verkoper? Die krijgt er een woningbouwlocatie elders in de wijk voor terug.
Het is een deal waarbij het één afhankelijk is van het ander. De gemeente wil voor basisscholen Paulus (Regulusstraat) en De Zevenster (Zevensterstraat) een nieuw gezamenlijk schoolgebouw met kinderopvang realiseren. En hoe mooi is het om daar meteen de vurig gewenste ontmoetingsplek voor wijkbewoners aan vast te plakken. Zo ontstaat er een huis van de wijk.
Er is door de gemeente onderzoek uitgevoerd naar de beste locatie voor zo'n huis van de wijk. De bedoeling is immers dat het een plek wordt waar wijkbewoners op een laagdrempelige manier terecht kunnen met hun vragen aan verschillende maatschappelijke instanties, voor activiteiten of voor een kop koffie.
Lees verder onder de afbeelding.
Conclusie is dat een locatie naast het bestaande winkelcentrum en het gezondheidscentrum daarvoor ideaal is. En laat daar nou net een kerkgebouw staan dat in slechte staat verkeert. Het gebouw is van de Protestantse Gemeente en wordt door hen niet meer zelf gebruikt, maar verhuurd aan de Silo Church.
Inmiddels heeft de Protestantse Kerk al een overeenkomst gesloten met ontwikkelaar Nordwick BV, dat er een plan voor woningen zou gaan maken. Maar daar treedt de gemeente een stokje voor. Het college wil het perceel van de Opstandingskerk ruilen tegen het perceel van basisschool De Zevenster.
In de praktijk houdt dit in dat als de ontwikkeling van het huis van de wijk - inclusief het schoolgebouw - is afgerond, de oude schoollocatie op de hoek van de Zevensterstraat en Schietbaanweg wordt verkocht aan Nordwick. De projectontwikkelaar heeft hiervoor met de gemeente een overeenkomst ondertekend voor 18 grondgebonden woningen.
De gemeenteraad heeft geen stem in de hele deal. Zij heeft namelijk vorig jaar het college van B&W namelijk vrijbrief gegeven voor vastgoedtransacties die vallen binnen de zogeheten 'Strategische Investeringsagenda'. Dat is een lijst met projecten, waaronder de Dynamische Investeringsagenda (DIA) in Twekkelerveld of vrij vertaald: het toekomstbestendig maken van de wijk.
Toekomstbestendigheid is een ruim begrip, maar het bouwen van een multifunctioneel schoolgebouw met ontmoetingsplek voor de wijk valt daar blijkbaar onder.
De transactie is noodzakelijk, vindt het college, omdat Nordwick anders een ander project zal ontwikkelen op de plek van de Opstandingskerk. Het huis van de wijk zou dan waarschijnlijk op de plek van De Zevenster of de Paulusschool ontwikkeld moeten worden en die locaties zijn minder geschikt.
Dat betekent ook dat het college in plaats van de gemeenteraad de risico's rondom deze transactie heeft afgewogen. Vanuit onderwijshuisvesting is er alleen budget voor de bouw van de nieuwe school en een (eenvoudig ingericht) schoolplein. Voor het aanpassen van de openbare ruimte, de groeninrichting en de extra ruimte voor ontmoetingen en activiteiten is dat geld er dus niet. De sociale partners kunnen geen kostenprijsdekkende huurprijs betalen.
Het college verwacht een deel van de miljoenensubsidie die het Volkshuisvestingsfonds onlangs voor Twekkelerveld uitkeerde te kunnen gebruiken. Hoewel daarmee de financiële dekking waarschijnlijk nog niet rond is, verwacht het college dat het risico dat het huis van de wijk niet gerealiseerd kan worden beperkt blijft.
In het geval dat het plan tóch sneuvelt, is er voor de locatie van de Opstandingskerk geen alternatief met een positief financieel resultaat beschikbaar. Het perceel zou volgens B&W dan als openbare ruimte ingericht kunnen worden of hooguit geschikt zijn voor de bouw van 4 tot 6 seniorenwoningen. Als het huis van de wijk niet wordt gerealiseerd vervalt overigens ook het beoogde bouwplan van Nordwick op de locatie van basisschool De Zevenster.