De Hengelose CDA-fractie heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over de mogelijke locatie van de eeuwenoude offersteen. Deze offersteen zou onder de bioscoop kunnen liggen. De fractie wil weten of er archeologisch onderzoek is gedaan naar de locatie of naar de steen zelf. Ook vraagt de fractie of het college bereid is om de steen op te graven en een mooie plek in de binnenstad te geven. De gemeente Hengelo heeft recent het bioscoopgebouw gekocht.
Het CDA wil van het Hengelose college weten of er ooit archeologisch onderzoek is gedaan naar de offersteen. "Hengelo dankt zijn naam en eerste bestaan aan deze steen. Dit historische erfgoed verdient een plek in onze stad, mocht de steen daadwerkelijk onder de bioscoop begraven zijn", zegt CDA-raadslid Bernadette Morskieft.
De offersteen is van historische waarde voor Hengelo en speelde in het verleden een belangrijke rol. De steen werd oorspronkelijk geplaatst in het Heilige Bos, waar de naam Hengelo van is afgeleid. Op plekken in Twente waar offerstenen lagen, werden de eerste oerkerken gebouwd. Vanuit deze locaties ontstonden de eerste nederzettingen in de regio.
De gemeente Hengelo heeft eind dit jaar de bioscoop gekocht, waar volgens overlevering de offersteen begraven zou liggen, voor 1,2 miljoen euro. De komende vijf jaar blijft het gebouw in gebruik als bioscoop. Daarna zal naar alle waarschijnlijkheid de sloopkogel door het pand gaan, waarna de gemeente op deze locatie woningen wil bouwen.