Het Hengelose Prins Bernhardplantsoen blijft ook in de toekomst gewoon zo heten, maar op het bord dat bezoekers informatie verschaft over het park en zijn naamgever wordt wél iets gezegd over Bernhards kortstondige lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Een motie van GroenLinks die daarom vroeg, haalde gisteren tijdens de gemeenteraadsvergadering een meerderheid van 22 tegen 11 stemmen. Een van die tegenstemmers reageerde furieus.
Brian Geertshuis van Forum voor Democratie noemt het een 'bizarre motie en een rechtstreekse aanval op ons koningshuis'. Hij somt in een minuten durend betoog alle goede dingen op die prins Bernhard heeft gedaan voor volk en vaderland. Zich richtend tot z'n mederaadsleden briest hij ingetogen: "Dit is een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van dit huis." Als de FvD'er wegloopt van het spreekgestoelte voegt burgemeester Schelberg hem toe: "Ik denk dat deze tekst te lang wordt voor op het bordje."
Hoe dat er uitzag? Bekijk het in het filmpje hierboven.
Maar het moge duidelijk zijn dat Geertshuis zo'n bordje klinkklare onzin vindt. De voorstemmers (BurgerBelangen, VVD, SP, GroenLinks, D66 en Lokaal Hengelo) zijn echter in de meerderheid. Indiener van de motie, Nico-Tom Pen van GroenLinks, legt uit waarom hij pleit voor het aanbrengen van context in plaats van het veranderen van de naam: "We willen niet de geschiedenis uitwissen. Niet van de persoon in kwestie, maar ook niet van het park dat zijn naam draagt. Daarbij zal een naamswijziging de Hengeloër geld gaan kosten."
Wethouder Gerard Gerrits, die geen moeite heeft met de motie, zegt daarop: "Het gaat niet alleen om geld. Het kan ook gevaarlijke toestanden opleveren, als de hulpdiensten niet weten waar ze moeten zijn omdat het park ineens een nieuwe naam heeft. Dat hoeft maar één keer mis te gaan."
De kosten van een paar extra regels of een QR-code op het toch al geplande infobord zullen het probleem niet zijn, vertelt hij: "Die kosten zijn gedekt binnen het huidige project." Hij doelt daarmee op de werkzaamheden die het park vanaf volgend jaar een ander gezicht en een nieuw paviljoen gaan opleveren.
VVD-raadslid én historicus Mitchell Boers is het eens met Pen. Ook hij vindt dat we beter het hele verhaal kunnen vertellen dan dat het park een andere, minder controversiële naam krijgt en daarmee 'de geschiedenis wegmoffelen': "Op die manier kunnen we nog iets leren van ons verleden."
Eerder opperde GroenLinks al eens het idee om de naam van het park te wijzigen. De partij zou daarvoor een motie voorbereiden, was de bedoeling. Van dat idee is GroenLinks dus terugkomen, al vraagt BB-raadslid Jeffrey Scholten wel aan Nico-Tom Pen of deze motie geen verkapte poging is om in de toekomst alsnog voor een naamswijziging te pleiten. Het antwoord van Pen is duidelijk: "Nee, beslist niet."