Na een uiterst moeizaam onderhandelingsproces, dat feitelijk al in 2017 in gang werd gezet, heeft de aandeelhoudersvergadering van Twence donderdag ingestemd met de verkoop van de aandelen van de afvalverwerker door de gemeenten Almelo, Oldenzaal en Twenterand. De bezegeling van de deal over het ‘uittreden’ van de drie gemeenten bleef tot het laatst onzeker, onder meer omdat de gemeente Rijssen-Holten te elfder ure dreigde uit de Twence-boot te stappen.
Dat laatste gebeurde uiteindelijk niet, waardoor nu de in totaal 180.713 aandelen van Almelo, Oldenzaal en Twenterand grotendeels (129.990 aandelen) worden verkocht aan Enschede, Hengelo en Losser. Twence heeft zelf ook een kleiner aantal (50.723). aandelen ingekocht. De verkochte aandelen vertegenwoordigen per peildatum 1 januari 2023 een waarde van afgerond € 35,6 miljoen.
De gemeente Oldenzaal houdt in totaal € 8.241.658 over aan de verkoop van de aandelen Twence. Hoewel de gemeenteraad van Oldenzaal zich al in een vroegtijdig stadium vrijwel unaniem uitsprak voor verkoop van de aandelen Twence, maakte coalitiepartij CDA op het laatste moment een terugtrekkende beweging. Met als argument dat de verkoop aan een private partij (in plaats van aan andere gemeenten) het dubbele zou hebben opgebracht. Het afhaken van het CDA weerhield een ruime meerderheid van de gemeenteraad er eerder deze week niet van om voor de verkoop te stemmen.
In de gemeenteraad van Dinkelland dreigde het deze week ook nog even spannend te worden omdat fractieleider Benny Tijkotte van Lokaal Dinkelland een motie achter de hand hield om de deal over de aandelenoverdracht nog wat aan te scherpen. Grote zorg bij Lokaal Dinkelland, maar ook bij andere fracties, is dat straks Enschede en Hengelo als grootaandeelhouders de dienst gaan uitmaken. Ten koste van kleinere aandeelhouders als Dinkelland. Nadat wethouder Cel Severijn toezegde deze zorgen tijdens de aandeelhoudersvergadering over te brengen en waar mogelijk waarborgen in te bouwen, hield Tijkotte de motie op zak.
Nu de deal over de aandelenverkoop is bezegeld, zijn de gemeenten Almelo, Oldenzaal en Twenterand vanaf 1 juli 2027 vrij om hun huishoudelijk afval elders te laten verwerken. Én kunnen de overgebleven aandeelhouders ‘volle kracht vooruit in het ontwikkelen van Twence als duurzaamheidsbevorderaar in de Euregio’. Tevens ontstaat er ruimte om nieuwe aandeelhouders aan te trekken.
Directie en RvC van Twence zijn content met het bereikte resultaat. Bestuurder Marc Kapteijn: “Het succesvol afronden van dit aan- en verkoopproces is een belangrijke mijlpaal. De focus blijft gericht op het verduurzamen van de Euregio en het versterken van het publieke karakter.”
RvC-voorzitter Wim van den Brink is ook tevreden met het akkoord: “Het geeft een nieuw elan in de ontwikkeling van Twence. En in die ontwikkeling hebben wij alle vertrouwen. Twence is namelijk een prachtige publieke onderneming, die voor de gemeenten zowel een aanzienlijke maatschappelijke toegevoegde waarde heeft in de verduurzaming van de Euregio als ook financieel bijdraagt.”