Burgemeester Schelberg van Hengelo heeft onterecht de alcoholvergunning van een slijterij in zijn stad ingetrokken. Zo oordeelt de rechtbank. De burgervader had eerder de alcoholvergunning van de zaak ingetrokken vanwege vermeende betrokkenheid van een van de eigenaren bij mensensmokkel. Maar de rechter vond de onderbouwing te mager.
Afgelopen september trok Schelberg de vergunning van de slijterij in. Dit nadat hij een rapport van de Koninklijke Marechaussee in handen kreeg, waarin naar voren kwam dat een van de eigenaren betrokken zou zijn bij ondergronds bankieren. De eigenaar zou het smokkelen van tientallen migranten vanuit Syrië naar Europa hebben gefinancierd.
De rechtbank oordeelde dat het rapport waarop de burgemeester zijn besluit baseerde, vol onduidelijkheden zat en geen concrete, harde bewijzen bevatte. Ook is het document niet op ambtseed opgemaakt: "Hoewel daarmee de rapportage niet zonder betekenis is, heeft deze daardoor wel minder bewijskracht", zo zei de rechter.
Dit rapport – geschreven door de Koninklijke Marechaussee – is inmiddels tien maanden oud en dus niet actueel volgens de rechtbank. De rechter oordeelde dat Hengelo meer onderzoek had moeten doen naar de situatie voordat het zou overgaan op een drastische maatregel zoals deze: "De rapportage die de burgemeester aan de intrekking ten grondslag heeft gelegd, bevat daarvoor te veel onduidelijkheden."
De rechter trekt in het vonnis de conclusie van het rapport van de Marechaussee in twijfel: "Er wordt vermeld dat bij het onderzoeksteam bekend is dat de eigenaar van de slijterij financiële hulp heeft geboden bij het smokkelen van de schoonfamilie van een medeverdachte. In het rapport blijft het echter onduidelijk op basis van welke verklaringen van deze medeverdachte het onderzoeksteam tot die conclusie is gekomen."
De uitspraak van de rechtbank betreft een voorlopige voorziening. Het is een snelle beslissing in een spoedeisende zaak. De rechter heeft nu bepaald dat de drankwinkel minimaal open mag blijven tot zes weken na een zogenoemde beslissing op bezwaar, een soort hoger beroep dat men kan aantekenen bij de gemeente. Deze procedure loopt nog.
De eigenaren van de Hengelose slijterij benadrukten tijdens de zitting de financiële schade door de sluiting, vooral nu de belangrijke feestdagen voor de deur staan. De rechter achtte het risico op faillissement reëel en besloot het besluit van de burgemeester te schorsen.
Uit een voorbereidende rechtszaak tegen de Hengelose ondernemer kwam in februari naar voren dat hij volgens het Openbaar Ministerie bankier 'speelde'. Dat zou de Hengeloër hebben gedaan met het informele banksysteem Hawala. Hij zou geld hebben ontvangen van migranten, betalingen hebben gedaan voor de smokkel en handlangers hebben uitbetaald. Dit zou hij vanuit zijn drankwinkel hebben gedaan.
Voor de transporten van de migranten werden documenten vervalst, aldus justitie. De slachtoffers moesten bedragen tot wel 25.000 euro neertellen. "Ik heb nooit mensen gesmokkeld. Ik heb nooit geld witgewassen. Ik werk correct", verklaarde hij destijds in de Zwolse rechtbank. "Het enige wat ik doe, is zorgen voor mijn eigen bedrijf."
Het strafrechtelijke onderzoek in de mensensmokkelzaak loopt nog.