Nachtburgemeester Irma Bruggeman heeft de afgelopen vier jaar het culturele leven in Hengelo een flinke impuls gegeven door onder meer opzetten van kunstwerkplaats De Möllerwerf. Op 1 januari 2025 komt haar ambtstermijn officieel ten einde. Wie haar opvolgt, is nog niet bekend. Het bestuur van de stichting, die iedere twee jaar deze verkiezing organiseert, heeft eind november de sollicitatieprocedure geopend. Die loopt nog steeds.
In december 2020 werd Bruggeman gekozen tot nachtburgemeester. Normaal duurt de ambtstermijn van een nachtburgemeester in Hengelo twee jaar, maar vanwege corona werd deze verlengd. De Hengelose was net benoemd toen een lockdown haar mogelijkheden beperkte. Desondanks zat ze niet stil en zocht binnen die beperkingen naar nieuwe kansen. Door de coronaperiode kreeg ze extra tijd om haar rol als nachtburgemeester op te pakken.
Bij haar aanstelling gaf Bruggeman aan informeel te willen werken. "Als je de officiële weg bewandelt, zijn processen vaak log en traag. Bij mij draait het om lobbyen, mensen spreken, brieven schrijven en de dialoog aangaan," zei ze vier jaar geleden. Is dat gelukt? "Ja, het is zo'n mooie informele functie. Je komt heel makkelijk bij mensen binnen." De vier jaar zijn voor Bruggeman voorbijgevlogen. Het was een hectische periode, waarin veel gebeurde in de wereld, waaronder de coronacrisis. "Die coronaperiode was écht heel zwaar. Ik denk dat veel mensen daar nog steeds van moeten herstellen."
Ruim drie jaar geleden nam Bruggeman het initiatief tot het opzetten van een creatieve werkplaats. Dat initiatief, De Möllerwerf, heeft veel succes. Het trekt niet alleen mensen uit Hengelo, maar ook van daarbuiten. "We trekken creatief talent naar de stad. Dat draagt bij aan een leuke, hippe stad. Als je die mensen niet hebt, word je al snel een saai dorp."
Met de oprichting van Kunstwerkplaats De Möllerwerf heeft Bruggeman iets nieuws neergezet. De broedplaats is een plek voor creatieve makers. De bezoekers zijn niet alleen beeldend kunstenaars, maar ook dj's, muzikanten en lichttechnici. Het initiatief fungeert als aanjager van het culturele (nacht)leven. "Bij ons kunnen mensen experimenteren en dingen uitproberen. We zijn een toeleverancier geworden voor instellingen in de stad, zoals musea, horeca en galeries," vertelt Bruggeman, die De Möllerwerf als parel van haar ambt ziet.
Als nachtburgemeester heeft Bruggeman ten gunste van de nacht gewerkt, maar niet ten gunste van de horeca. "Dat hoeft ook niet. Die redden zich in Hengelo allemaal heel erg goed." Hoe kijkt ze naar het Hengelose nachtleven? "De kwaliteit van de muziek vind ik bedroevend. Ze draaien alleen maar Nederlandstalige meezingers. In mijn tijd had je alleen maar leuke kroegjes waar opgetreden werd door bandjes. Alleen in een café als De Cactus gebeurt het nog."
Hoe dat komt? "Geen idee, misschien wel door het volk dat er nu komt en door invloed door de media. Vier dagen per week Eleonora en Zoet Zout Zuur, dat vind ik heel erg jammer. Waarom niet een goede dj of leuke bands? We zijn overspoeld door het Nederlandse lied, jammer. Ik heb daar niks mee."
Lees verder onder de afbeelding.
Zo’n 320 deelnemers zijn inmiddels aangesloten bij De Möllerwerf. Zij betalen een vast bedrag van 185 euro per jaar en mogen daarmee honderd uur gebruik maken van de ruimte. "Daaruit ontstaat een programma waar mensen op afkomen. Op rustige dagen doordeweeks maken we een koppeling met het onderwijs. Jongeren die niet meer naar school gaan of een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, komen naar de werf. Ze volgen workshops en doen vrijwilligerswerk om hun talenten te ontdekken. Op die manier vinden ze weer aansluiting bij het onderwijs."
Vier jaar geleden sprak Bruggeman ook haar ambitie uit voor een Guggenheim-museum in Hengelo. Ze wijst op de 1,9 miljoen reizigers die jaarlijks van Amsterdam naar Berlijn reizen via Hengelo. "Die moeten we een goede reden geven om uit te stappen. Als hier een internationaal toonaangevend museum als het Guggenheim staat, zullen toeristen massaal de stad intrekken naar hotels en restaurants. Dan krijg je hier een tweede Stork."
De nachtburgemeester heeft niet de illusie dat zoiets zomaar even van de grond komt, maar blijft er wel van dromen. In Bilbao duurde de lobby voor het Guggenheim tien jaar. "Je moet alle neuzen dezelfde kant op krijgen: de gemeente, gemeenteraden, de provincie en de rijksoverheid. Als je een ‘gouden museumstrip’ maakt tussen Amsterdam en Berlijn, kan Twente daar onderdeel van worden." Bruggeman gaat hoe dan ook door met lobbyen, ook als ze straks geen nachtburgemeester meer is.
Wat heeft Bruggeman geleerd in de afgelopen jaren? "Creatieve mensen hebben een sterke behoefte om hun eigen omgeving vorm te geven. Als we dat hier begrijpen, kan het nog veel mooier worden. Het moet niet te netjes aangeharkt zijn. Leg niet teveel vast over hoe alles moet. Laat de creatieve klasse zelf bepalen hoe hun werkplek en omgeving eruitzien. Dan wordt het hier een groot feest."