Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van Buffoons tot Teach-In: oude rotten uit Enschedese muziekgeschiedenis maken lied voor 700-jarig stadsjubileum

Henny Thijssen, Bert Kuipers, Appie Timmer, Hilko ter Heide, Wilma Landkroon, Gert Valk. Zomaar wat namen die erbij zijn. Stuk voor stuk Enschedeërs met een roemrijk muzikaal verleden. Binnenkort zijn ze samen te horen in een lied waarmee ze het 700-jarig bestaan van hun stad vieren. Het nummer wordt begin 2025 verwacht en zal dan op een feestelijke manier gepresenteerd worden. Deze week kwamen de muzikanten bij elkaar voor de opnames. Een soort reünie, met bijbehorende verhalen.

Het lied dat de muzikanten hebben gemaakt is gebaseerd op de zeven eeuwen oude geschiedenis van Enschede, verklapt schrijver Henny Thijssen. “We waren een dorpje met een paar boerderijen. Daar beginnen we het liedje ook mee." Omdat 700 jaar een lange tijd is, maakt de volkszanger - die ook voor André Hazes schreef - een tijdsprong. “Van de eerste 150 jaar gaan we in het lied naar de laatste. De grote brand van 1862, textiel en de vuurwerkramp. Dat is Enschede.”

Weerzien

Het weerzien tussen de legendes uit de Enschedese muziekgeschiedenis was voor velen een verrassing. “We werden in een groepsapp gezet en, om heel eerlijk te zijn kende ik geen enkel nummer toen ik ze invoerde”, zegt Bert Kuipers om aan te geven hoe weinig contact hij nog met de anderen had.

Kuipers is onder meer oud-bandlid van Quasimodo, de begeleidingsband van Willem Wilmink. “Ik was wat later, maar toen we eenmaal aan de praat waren geraakt, gingen we binnen vijf minuten vijftig jaar terug in de tijd", aldus Kuipers. "Bijna alle dancings en speelplekken in de buurt kwamen wel een keertje langs."

'Kan twee kanten op'

Producer van de plaat is Enschedeër Maarten de Groot, die met veel bekende muzikanten heeft gewerkt. Voor hem was de opnamedag een die twee kanten op kon. “Sommigen zullen hun ego in de kast moeten zetten om hun partijen te zingen."

Lees verder onder de afbeelding.


Foto van lied voor sessie Enschede700 Julian Vriend
Beeld: Julian Vriend

Precies het tegenovergestelde gebeurde tussen de muzikanten. “Toen het nummer eenmaal klaar was, bleek iedereen complimenteus naar elkaar te zijn", zegt Thijssen. "Nieuwe vriendschappen zijn geboren."

“Ze zien hun wijken, stad en identiteit terug. Nu hopen dat ze het ook leuk vinden.”

Voor het nummer, waarvan de naam nog niet bekend is, wordt ook een videoclip gemaakt. In de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede zijn dit weekend beelden opgenomen van een koor met zo’n tachtig muzikanten. “Ik gok dat we begin volgend jaar de videoclip kunnen bewonderen”, zegt De Groot.

Cadeautje

In het nummer komen ook verschillende wijken aan bod. “Ik kom zelf uit Pathmos", zegt Thijssen. "Als je daarover schrijft, komt automatisch de geschiedenis van de stad terug.” Door allerlei plekken voorbij te laten komen wordt het nummer een cadeautje aan iedere Enschedeër, hoopt de schrijver. "Ze zien hun wijken, stad en identiteit terug. Nu hopen dat ze het ook leuk vinden.”

Niet voor alle muzikanten is Enschede de geboortestad. Zo komt Appie Timmer (drummer van Teach-In) uit Emmen. En Bert Kuipers is van oorsprong Hengeloër. Dat deert hem echter niet. “Ik heb veertig jaar in Hengelo gewoond, maar heb mijn hart aan Enschede verloren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.