Besiktas heeft bij voetbalbond UEFA een verzoek ingediend om de wedstrijd tegen FC Twente in de Europa League te verplaatsen naar een andere locatie. De Turkse voetbalclub wil volgens een verklaring op zijn eigen website het duel niet in de Grolsch Veste in Enschede afwerken, omdat de keuze van burgemeester Bleker om geen uitsupporters toe te staan wordt opgevat als 'discriminatie'.
Volgens Besiktas is er op 17 december een gesprek geweest met de UEFA, FC Twente en burgemeester Roelof Bleker over het supportersbesluit. Maar dat onderhoud heeft niet geleid tot nieuwe inzichten. In een brief heeft Bleker vervolgens bevestigd dat het verbod op uitsupporters van kracht blijft.
De reden om Turkse supporters niet in het uitvak toe te laten ligt volgens Bleker in het gedrag van die supporters in eerder Europese wedstrijden. Rondom de wedstrijden tegen onder meer Ajax, Club Brugge en Lugano waren er ongeregeldheden. Bovendien is er vanwege de NAVO-top in Den Haag in 2025 beperkt politiecapaciteit beschikbaar.
'Ondanks dat onze vice-voorzitters Göçmez en Varder hebben beloofd om allerlei aanvullende (veiligheids)maatregelen te nemen, beschouwen wij het willekeurig aandringen van zijn besluit door de heer Bleker als een daad van discriminatie tegen ons', luidt de verklaring.
De beschuldiging van discriminatie werd kort na de bekendmaking van het verbod op uitsupporters al geuit op de clubwebsite van Besiktas. De club uit Istanboel beloofde toen al stappen te ondernemen. En dat is gebeurd.
Blijkbaar kan de burgemeester de veiligheid in Enschede niet garanderen, zegt Besiktas. Bij de UEFA heeft de club een verzoek ingediend om de wedstrijd tegen FC Twente dan maar in een ander land of een andere Nederlandse stad te spelen. 'Waar supporters van beide clubs op veilige en vriendschappelijke wijze op de tribune kunnen zitten'.
De burgemeester laat via een woordvoerder weten dat er kennis is genomen van de boodschap op de clubwebsite van Besiktas. Een brief van de Turkse club tegen het besluit om geen supporters toe te staan 'levert geen nieuwe feiten en omstandigheden op. Het advies van de politie blijft ongewijzigd en daarmee ook het besluit van de burgemeester.'
In een antwoordbrief heeft Bleker geschreven dat 'ik besef dat het besluit dat ik heb moeten nemen ongewenst en ongelegen is voor uw organisaties'. Hij had het besluit liever niet genomen. 'Zoals ook in mijn beslissing te lezen is, hebben we te maken met een opeenstapeling van risicofactoren en omstandigheden.'