Het gouden jubileum van Vereniging Kreenk vuur de Twentse Sproak staat voor de deur. Daarom is de club op zoek naar bijzondere verhalen of gedichten van Tukkers voor een boek waarmee die verjaardag wordt gevierd. “Onze doelstelling is de Twentse taal zo veel mogelijk te promoten en te behouden.”
Het is vijftig jaar geleden als de Twentse taal steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Op scholen wordt Algemeen Beschaafd Nederlands aangemoedigd. Een aantal Twentenaren steekt op dat moment daarom de koppen bij elkaar en vindt dat er iets met de streektaal moet worden gedaan: de Kreenk vuur de Twentse Sproak wordt geboren.
Huidig bestuurslid Alie van der Veer zit nog niet al die tijd bij de groep, maar herinnert zich die periode nog wel. “Als je dat niet spreekt maak je geen goede carrière, werd tegen ons gezegd.”
De vereniging komt nog altijd vier keer per jaar samen. “We organiseren bijvoorbeeld fietstochten en avonden met Twentse muziek en verhalen”, legt Van der Veer uit. Ook wordt elk kwartaal de ‘Bodbreef’ uitgebracht (bodbreef is Twents voor nieuwsbrief), met maar liefst tachtig pagina’s aan stukken in streektaal, geschreven door de leden en redactie.
Lees verder onder de afbeelding.
De club telt bijna vijfhonderd liefhebbers van het plat, maar staat altijd open voor nieuwe aanwas, jong én oud.
Om het jubileum te vieren organiseert de vereniging een schrijfwedstrijd. Niet alleen vaste leden, maar iedereen met een passie voor de Twentse taal wordt aangemoedigd een stuk in te sturen. “Om te helpen hebben we een paar onderwerpen bedacht. Je kunt schrijven over waar je bent geboren, je huidige woonplek, wat de streektaal voor je betekent. Een eigen onderwerp mag ook. Het is wel belangrijk om er een Nederlandse vertaling bij te doen, zodat het ook voor mensen die de streektaal niet beheersen te lezen is.”
Alle teksten komen samen in een speciaal jubileumboek. De verhalen zijn dan allemaal verschillend van vorm en inhoud, maar volgens Van der Veer is één rode draad die het tot een geheel maakt. “Twents. Het moet blijven bestaan en het moet mensen aan het denken zetten. De taal zit in ons, in ons Twentenaren.”
Meedoen met de schrijfwedstrijd kan tot 1 maart. Stuur een eigen verhaal in van maximaal vijfhonderd woorden of een gedicht van maximaal veertien dichtregels naar [email protected]