Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onrustige kerst in Syrië: nieuwe hulproep van Twentse Arameeërs leidt weer tot Kamervragen NSC

20241206 Aziz Beth Aho thumbnail
Beeld: 1Twente/Pexels

Hoewel de hoop van vele politici in Den Haag is gericht op 'betere tijden' in Syrië na de val van president Assad, vrezen Arameeërs in Twente nog altijd voor het lot van christenen in het land van hun voorvaderen. De laatste dagen komen er zorgwekkende berichten binnen. Met een nieuwe noodoproep naar minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken willen de Arameeërs het kabinet tot actie bewegen. NSC-Kamerlid Isa Kahraman heeft samen met de Enschedese partijleider Pieter Omtzigt opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan de minister.

Enschede (en directe omgeving) telt wereldwijd een van de grootste Aramese gemeenschappen. Die omvat verschillende christelijke stromingen die hun oorsprong hebben in wat nu Syrië, Zuidoost-Turkije of Noord-Irak is. Sinds de opmars van jihadistische rebellengroepen tegen het regime van Assad uiten de in Enschede gevestigde Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) en de Aramese Federatie Nederland (AFN) hun zorgen over het lot van christenen in Syrië.

Relatieve rust voorbij

Hoewel het regime van Assad meedogenloos was jegens politieke opponenten, was het onder het bewind van de dictator relatief rustig voor christenen. Om het zo te zeggen: zij konden hun geloof belijden. Zeker met in het achterhoofd de tijdelijke opmars van terreurgroep ISIS en andere jihadistische bewegingen in 2013, telden christenen daarmee hun zegeningen.

20241206 Aziz Beth Aho thumbnail
Lees ook
Twentse Arameeërs bezorgd om lot christenen in conflictgebied Syrië: 'Angst voor herhaling van 2014'

Die relatieve rust is sinds het begin van deze maand voorbij. De jihadistische rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS) wierp in sneltreinvaart het Assad-regime omver. En dat zorgt voor onrust onder christenen in Syrië: HTS is namelijk een opvolger van het aan Al Qa'ida gelieerde Jahbat Al-Nusra, met aan het roer dezelfde Al-Julani.

Zorgen om Maaloula

Al-Julani heeft gezworen dat minderheden veilig zijn in het nieuwe Syrië onder bewind van HTS. Toch is er voorafgaand aan en tijdens de kerstdagen veel onrust in het land. In verschillende steden zijn christelijke en alawitische (islamitische stroming waartoe oud-leider Assad behoort) minderheden de straat op gegaan.

Aanleiding voor de woede onder christenen is onder meer het in brand steken van een centrale kerstboom nabij Damascus, een dag voor kerst. Volgens HTS is dat gedaan door buitenlandse jihadisten, maar anderen zeggen dat de daders tot HTS behoren.. Vanuit het bergdorp Maaloula komen (onbevestigde) berichten over bedreiging en onteigening van christenen.

Twentse Kamerleden stellen vragen

De Aramese belangengroepen in Enschede hebben daarom - net als eerder deze maand - een brief gestuurd aan de Tweede Kamer en aan minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken. Ze willen dat Nederland op internationaal niveau aandacht vraagt voor de bescherming van christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten.

Aziz Beth Aho van de Aramese Beweging voor Mensenrechten was vertelde eerder deze maand in 1Twente Vandaag over de zorgen van Twentse Arameeërs.

Maaloula, ruim vijftig kilometer ten noorden van hoofdstad van Damascus, heeft een belangrijke status bij Arameeërs. Het dorp is een van de zeldzame plekken waar nog Westers Neo-Aramees wordt gesproken, de taal van Jezus. Maaloula is tijdens de burgeroorlog in 2013 zwaar getroffen door de inname door Al-Nusra. Religieus erfgoed is er vernield en twaalf nonnen werden destijds ontvoerd.

Veel christenen zijn het dorp ontvlucht en daarom vrezen de Aramese belangroepen in Enschede dat herhaling van tien jaar geleden. Het Rijssense NSC-Kamerlid Isa Kahraman heeft samen met partijleider Pieter Omtzigt schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld. Ze willen onder meer weten of hij bereid is om druk uit te oefenen op de Syrische regering om Maaloula - dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat - te beschermen.

icon_main_info_white_glyph

Weinig bekend

Via officiële kanalen is er weinig bekend over het lot van Arameeërs en andere christenen in Syrië. Berichtgeving daarover op social media is spaarzaam of tegenstrijdig. Een Frans katholiek dagblad deed verslag van de spanningen in Maaloula. Ook de Nederlandse oorlogsverslaggever Harald Doornbos was een week voor kerst in het dorpje - waar het op dat moment rustig was - en berichtte erover op X.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.