Verkeer
Stuur appje
Zoek

Afvalverwerker als stroomleverancier: tien gemeenten willen elektriciteit rechtstreeks inkopen bij Twence

Twence henk Ten Harkel 23
Beeld: 1Twente/Henk ten Harkel

Niet Essent, Eneco of Greenchoice, maar Twence staat straks mogelijk bovenaan de facturen die tien gemeenten in Twente toegestuurd krijgen voor het stroomverbruik in hun eigen panden. De afvalverwerker is van plan om een gecertificeerde energieleverancier te worden, zodat de aandeelhoudende gemeenten rechtstreeks (duurzame) elektriciteit kunnen inkopen bij het bedrijf in Hengelo.

Twence is behalve leverancier van warmte (afvalverbranding) en gas (biovergisting) ook leverancier van elektriciteit. Die wordt opgewekt via vier zonneparken: Boeldershoek-West en Tienbunderweg (Enschede), 't Rikkerink (Delden) en Elhorst-Vloedbelt (Zenderen). Volgens Twence zelf genoeg elektriciteit voor zo'n 15.500 huishoudens.

Niemand wil verplicht worden

Sinds 2020 kopen tien Twentse gemeenten al samen duurzame elektriciteit in. Ook hierin speelt Twence een rol. In de aanbesteding voor de inkoop van elektriciteit is de leverancier namelijk verplicht gesteld om de stroom bij de afvalverwerker af te nemen. De keuze viel destijds op Greenchoice.

Satelietfoto zonneveldboeldershoek googleearth
Lees ook
Hengelo stelt half miljoen beschikbaar voor plannen zonneveld bij Twence

Nu het contract met Greenchoice op 1 januari 2026 afloopt, was in principe een zelfde constructie in gedachten. Maar er is een probleem: uit een marktverkenning zou blijken dat geen enkele leverancier trek heeft in de verplichtende connectie met Twence.

Nieuwe rol als energieleverancier

Twence heeft daarom aangegeven zelf als energieleverancier op te willen treden. En dat klinkt makkelijker dan het is. Eerst zal de afvalverwerker een zogeheten leveranciersregistratie moeten aanvragen. Daarnaast moet de facturatie en klantenservice worden opgezet. En dan zijn er nog zaken zoals 'forecasting': het aan de hand van (prijs)voorspellingen optimaal regelen van vraag en aanbod.

Mestverwaardingsinstallatie Zenderen
Lees ook
Gemeente Enschede krijgt straks groengas van Twence, hoe zit dat?

Bij deze extra werkzaamheden horen investeringen. Twence verwacht dus van alle tien gemeenten een langjarige samenwerking en dwingt daarom een contract af voor tien jaar (tot 2036). De rol als leverancier wordt bovendien minimaal kostendekkend uitgevoerd. De tien gemeenten zullen de bijbehorende kosten dus naar rato betalen.

Woord is aan wethouders

Gemeenteraden kunnen hun wensen en bedenkingen uiten, maar in principe is het aangaan van het energiecontract een mandaat van de wethouders, die namens de colleges als aandeelhouder aan de tafel van Twence zitten.

Volgens het Enschedese college is dit de enige kansrijke manier om over te gaan tot 'zelflevering' van duurzame energie. Hoewel pas in de loop van 2025 meer duidelijk is over de energiekosten in de nieuwe situatie, zegt het college dat het aangaan van een contract bij een marktpartij op de huidige energiemarkt ook zal leiden tot hogere kosten en minder flexibiliteit.

Vier gemeenten doen niet mee

Ook uit deze stap van Twence blijkt het verschil in opvatting binnen de regio Twente over de rol van de afvalverwerker als 'duurzaamheidsbevorderaar'. Niet voor niets ontbreken er vier gemeenten op de lijst met deelnemers aan de regionale inkoop van elektriciteit: Almelo, Oldenzaal, Twenterand en Rijssen-Holten. Dit zijn uitgerekend de gemeenten die uit Twence stappen of - in het geval van Rijssen-Holten - van plan zijn dat te doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.