In Enschede wordt er eigenlijk al vele weken driftig geknald, maar nu de vuurwerkverkoop is begonnen is er geen houden meer aan. Terwijl het officieel pas op oudejaarsavond - tussen 18.00 uur en 2.00 uur - is toegestaan om vuurwerk af te steken. Met uitzondering van de zogeheten vuurwerkvrije zones. Het college heeft dertien plekken aangewezen waar zo'n 'vuurwerkverbod' geldt, al is er geen capaciteit om het verbod te handhaven.
De vuurwerkvrije zones zijn een uitvloeisel van het Burgerbesluit uit 2017. In dat jaar deed een 'representatieve groep' van uiteindelijk 100 Enschedeërs een zwaarwegend advies aan de gemeenteraad over hoe om te gaan met de jaarwisseling. Het aanwijzen van specifieke locaties waar het afsteken van vuurwerk niet gewenst is, is in dat advies opgenomen.
De werkgroep die zich destijds voor het Burgerbesluit bezighield met de vuurwerkvrije zones had zelf een kaart met tientallen locaties in gedachten. Het werden er uiteindelijk tien, om het 'handhaafbaar' te houden.
Door de jaren heen is er bij het aanwijzen van die vuurwerkvrije zones niet heel veel veranderd. Inmiddels staat de teller op dertien. Ten opzichte van vorig jaar is er slechts één zone bij gekomen: de directe omgeving van het woonzorgcentrum Twekkelerveld aan de Schorpioenstraat.
Voor de rest blijft het qua vuurwerkvrije zones. Dat betekent dat het ook rond de jaarwisseling niet is toegestaan om vuurwerk af te steken bij het Medisch Spectrum Twente, het dierenopvangcentrum in Helmerhoek, sporthal De Brug, wijkcentrum Lumen, erve 't Stroink en kinderboerderijen Noord en De Wesseler.
Daarnaast gelden ook het Volkspark, het Van Heekpark, het Ledeboerpark, het Wooldrikspark en Ecopark De Eschmarke als een vuurwerkvrije zone. Op alle locaties wordt het verbod aangegeven met een speciaal bord.
De vraag is wel in hoeverre het afsteken van vuurwerk op een van de dertien verboden locaties gevolgen heeft. Een dergelijke overtreding moet op heterdaad worden geconstateerd. En het college van B&W geeft bij het aanwijzen van de vuurwerkvrije zones aan dat er geen extra handhavingscapaciteit beschikbaar is om hierop toe te zien. De bebording van de zones kost bijna vierduizend euro.
De gemeente doet dus eigenlijk een beroep op de goede wil van de vuurwerkfanaten. 'De handhavingsinzet is vooral gericht op het voortijdig afsteken van vuurwerk', aldus het college. En voor die handhaving maakt de gemeente dan weer gebruik van een kaart met hotspots, gebieden waarvandaan veel klachten binnenkomen, bijvoorbeeld bij het gemeentelijke meldpunt vuurwerkoverlast.