Het nieuwe jaar 2025 is ook het jaar van 80 jaar vrijheid. Ook in de gemeente Wierden wordt dat gevierd. Tientallen activiteiten staan op het programma, dat gecoördineerd wordt door de Stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter. Activiteiten om te feesten, en om even stil te staan. “We moeten de boodschap doorgeven”, zegt voorzitter Ria Broeze in de ochtendshow van Twente FM.
Het programma voor dit jubileumjaar werd eind vorig jaar bekend. Tradities zoals het hijsen van de bevrijdingsvlag bij het gemeentehuis en het luiden van de kerkklokken op de dagen dat Hoge Hexel, Enter en Wierden bevrijd werden, worden voortgezet. Daarnaast krijgt de vrijheidsmaaltijd, die vorig jaar succesvol werd georganiseerd, ook dit jaar een vervolg.
Er staat meer op het programma. Basisschoolleerlingen bezoeken de Canadese begraafplaats in Holten, senioren brengen een bezoek aan Westerbork. Er zijn lezingen en concerten, er draait een film en er is de wandeling ‘Oorlog en Vrede’ uitgezet. Historische voertuigen rijden door de gemeente. De Historische Kring Wierden verzorgt een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog, in Hoge Hexel worden vrijheidsbomen geplant, een houtdorp getimmerd, er zijn parachutisten actief. Er zijn herdenkingen en stille tochten. Er is een kinderbevrijdingsoptocht, er zijn vuurwerkshows. Het complete programma is te vinden op de website www.vrijheidwierdenenter.nl
“We hebben heel veel positieve reacties gekregen op het programma”, vertelt Broeze. Om het programma ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren, is geld nodig. “We hebben geluk gehad met de gemeenteraad die geld beschikbaar heeft gesteld, en ook met de sponsoren, die spontaan reageerden.”
“Het is mooie is dat we activiteiten hebben voor jong en oud”, benadrukt Broeze.
Zo komt er voor de jongeren de bus van het Verzetsmuseum, Junior op Wielen, een week naar Wierden. Een bus met kamertjes met verschillende verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
In De Passie is er een lezing door ex-wethouder van Amsterdam, Rob Oudkerk, kleinzoon van David Cohen die in de Tweede Wereldoorlog voorzitter was van de Joodse Raad. Hij vertelt ook over zijn moeder, Virrie Cohen, die hielp om ruim 500 kinderen te redden van deportatie naar concentratiekampen.
“Na 80 jaar moeten we echt wel doorgeven wat er toen gebeurde. En hoe mensen toen leefden. De landelijke herdenkingen zijn elke vijf jaar, maar over vijf jaar leeft er bijna niemand meer die de oorlog meegemaakt heeft. We hebben nu nog interviews met mensen die de oorlog meegemaakt hebben, die het nog goed kunnen vertellen.”, zegt Broeze. “Sommigen beginnen nu pas te vertellen. Ik heb zelf meegemaakt dat iemand een verzetskruis kreeg, en die man had tegen de kinderen nooit iets verteld, helemaal niks. Over de oorlog begon hij pas te vertellen toen hij 85 was.”
De stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter heeft het programma klaar. Broeze: “We gaan nu het geld verdelen over de activiteiten, zodat de mensen kunnen beginnen met het organiseren daarvan. Zo moeten alle vergunningen aangevraagd worden. Er is nog een hele klus te gaan voordat alles daadwerkelijk gebeurt.”