Verkeer
Stuur appje
Zoek

Faillissement Hengelo's bouwbedrijf gaat gepaard met oplichting, fraude en bedreigingen

250101 bouwbedrijf failliet GOOGLE
Het bedrijf was gevestigd in dit bedrijfsverzamelgebouw aan de Oude Boekeloseweg in Hengelo.
Beeld: google maps

Het is op z'n zachtst gezegd een turbulent faillissement, dat van Alpha Bouw en Advies in Hengelo. Nadat het bouwbedrijf anderhalf jaar na de oprichting alweer failliet ging, werd al snel duidelijk dat het achter de schermen volop rommelde. Met eigenaren en ex-eigenaren die elkaar over en weer beschuldigen van oplichting, fraude en bedreigingen.

Behalve dat er gereedschap was gestolen, is er ook nog het mysterie rond een bedrijfswagen die door de Belgische politie in beslag is genomen, maar nu spoorloos is. En dan is er nog de boekhouding, die nog altijd niet boven water is. In een poging de administratie in handen te krijgen, heeft de curator de directeur achter de tralies laten zetten, zo blijkt uit zijn laatst gepubliceerde faillissementsverslag.

Maar ook dat leverde niets op: vermoedelijk omdat het bedrijf simpelweg amper enige boekhouding heeft bijgehouden.

Bizarre verrassingen

Alpha Bouw en Advies was nog maar net anderhalf jaar eerder opgericht en werkte vanuit een bedrijfsverzamelgebouw aan de Oude Boekeloseweg, pal naast het Twentekanaal. Nadat het medio augustus failliet was verklaard, ging curator Eddy Kolkman aan de slag met zijn onderzoek. Een curator die gepokt en gemazeld is, maar ondanks jarenlange ervaring toch nog op een aantal bizarre verrassingen stuitte.

In de eerste gesprekken werd al duidelijk dat het bepaald geen pais en vree was bij het bouwbedrijf, dat zich bezighield met onder meer utiliteitsbouw, chaletbouw, de handel in elektrische combiketels, sanitair, tuinmeubelen en werkschoenen.

“De heren beschuldigen elkaar over en weer van oplichting, fraude en bedreiging.”

Volgens de huidige eigenaar en zijn voorganger was het bedrijf ten onder gegaan aan ruzies tussen de (voormalig) aandeelhouders en directeur-bestuurders. "De heren beschuldigen elkaar over en weer van oplichting, fraude en bedreiging", schrijft curator Kolkman in een eerder faillissementsverslag.

Ingewikkelde organisatie

De organisatie van het bouwbedrijf is behoorlijk chaotisch. In het anderhalf jaar durende bestaan zijn de aandelen meermaals overgegaan in andere handen. In totaal zijn er vier personen in beeld, onder wie ook een vader en schoonvader van betrokken directeur-bestuurders.

De organisatie is kennelijk dusdanig ingewikkeld dat de curator die via een organigram in kaart heeft gebracht. Op het moment dat het faillissement over de bv werd uitgesproken, was er nog sprake van één directeur-bestuurder: de oorspronkelijke oprichter en tevens schoonvader van een andere voormalig directeur-bestuurder.

Volgens de curator is er bovendien een extra 'complicerende factor', doordat een van de betrokkenen ook nog een eenmanszaak had, waarmee hij niet alleen onder vrijwel dezelfde naam als de bv handelde, maar ook nog eens werkzaamheden voor deze bv uitvoerde. De curator schrijft dat dat tot extra verwarring leidt. De betrokken directeur erkende dat de boel inderdaad nogal door elkaar liep. In navolging van de bv ging de eenmanszaak een maandje later eveneens op de fles.

Gereedschap gestolen

Nadat de bv in augustus bankroet was gegaan, stuitte de curator op een aantal opmerkelijke ontwikkelingen. Zo werd duidelijk dat de verhuurder van het bedrijfspand aan de Oude Boekeloseweg wegens wanbetaling de gehuurde unit had geblokkeerd.

Bij een bezoek aan het bedrijfsgebouw bleek dat grotendeels leeg te staan. Volgens de directeur-bestuurder was er voor een kleine 15 mille aan gereedschap gestolen. Hiervan had hij ook aangifte gedaan.

Maar toen de curator de stukken nader bestudeerde, bleek dat de aangifte was gedaan vanuit de gelijknamige eenmanszaak. Bovendien zou het gaan om 'slechts' een kleine 5 mille aan buit in plaats van de opgegeven 15 mille.

Belgische politie

En dan is er nog het raadsel rond de verdwenen bedrijfswagen, een Volkswagen Sharan. Volgens de directeur was die enkele maanden geleden in beslag genomen door de Belgische politie.

Toen curator Kolkman dit verhaal checkte, bleek dat de Belgische politie de auto inderdaad in beslag had genomen. De auto zou in Gent zijn afgesleept. Maar toen de curator ook dit verhaal checkte, wist het betreffende sleepbedrijf van niets.

Spookpersoneel

De directeur-bestuurder verklaarde verder tegenover de curator dat hij nooit personeel in dienst heeft gehad, maar dat er in het verleden was gewerkt met uitzendkrachten. De curator schrijft in zijn verslag dat hij dit echter 'in twijfel trekt'. Hij heeft namelijk intussen naheffingen van de fiscus ontvangen voor loonbelasting. De curator doet dan ook nog nader onderzoek naar dit 'spookpersoneel'.

In cel vastgezet

Nadat de curator bij de directeur-bestuurder meermaals de boekhouding had opgeëist en die maar niet werd ingeleverd, werd eerst diens telefoon in beslag genomen. Omdat het vermoeden bestond dat er belangrijke bedrijfsgegevens op stonden, werd een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de data veilig te stellen.

Omdat de directeur-bestuurder ook daarna meermaals beloofde dat hij de boekhouding zou inleveren en hij hier telkens maar geen gehoor aan gaf, werd de ondernemer op verzoek van de curator vastgezet in de politiecel.

'Geen deugdelijke boekhouding'

In een verhoor verklaarde de directeur vervolgens dat de administratie in handen was van de boekhouder. Maar die vertelde op zijn beurt dat de boekhouding slechts gedeeltelijk is bijgehouden en lang alle stukken niet beschikbaar zijn.

Daarop concludeert de curator dat er waarschijnlijk simpelweg geen deugdelijke boekhouding is. Waarop de directeur-bestuurder na circa anderhalve week weer op vrije voeten werd gesteld.

Beslag op bezittingen

Maar daarmee is voor de failliete ondernemer de kous nog niet af. Curator Kolkman is namelijk van plan het financieel tekort te verhalen op de huidige bestuurder, maar ook de vorige directeur-bestuurders die betrokken waren bij Alpha Bouw. Vooruitlopend daarop heeft hij beslag laten leggen op diverse bezittingen van de vier betrokken ondernemers.

De totale schuldenlast is de afgelopen periode opgelopen tot ruim anderhalve ton. Behalve dat zich elf schuldeisers hebben gemeld met een totale claim van 83 mille heeft de Belastingdienst een vordering van 70 mille ingediend.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.