Medewerkers van apotheken uit het hele land gaan volgende week donderdag en vrijdag staken. Ze wilden dit rond de kerstdagen al doen, maar de rechtbank verbood dat, nadat de branchevereniging voor apotheken een kort geding had aangespannen 'vanwege mogelijke gezondheidsrisico's voor patiënten'.
Volgende week gaan ze verder met hun acties, omdat er nog geen afspraken zijn gemaakt over hogere lonen en een lagere werkdruk. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 6 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024. De werkgevers willen niet verdergaan dan 2 procent.
Apothekersassistente Karin Lansink Rotgerink, werkzaam bij een apotheek in Haaksbergen, vertelde onlangs bij 1Twente Vandaag waarom het water haar en haar collega's zo aan de lippen staat: "De werkdruk is veel hoger dan een paar jaar geleden. Dat heeft enerzijds te maken met een gebrek aan personeel en anderzijds met een tekort aan medicijnen."
Dat laatste vraagt om enige uitleg. Het medicijntekort (zie tekstkader voor de oorzaken) levert apotheken hoofdbrekens op. Het zoeken naar oplossingen kost veel tijd. Zo moet worden uitgezocht of hetzelfde medicijn van een ander merk een goed alternatief is of de toedieningsvorm moet worden aangepast. In het uiterste geval wordt gekeken naar een ander medicijn met ongeveer dezelfde werking.
Daar komt het personeelstekort nog bovenop, vertelt Lansink Rotgerink: "Veel mbo'ers zien deze opleiding als een opstapje naar het hbo. Of ze gaan aan de slag in een ziekenhuis. Dankzij de ziekenhuis-cao is het voor hen veel interessanter om daar te gaan werken. Ze verdienen er beduidend meer."
1. Doordat er minder fabrikanten zijn. Grondstoffen en medicijnen worden door een steeds kleinere groep fabrieken gemaakt in lagelonenlanden, zoals China en India. Dat maakt het proces om medicijnen te maken kwetsbaar en niet flexibel. Eén productiefoutje in één fabriek kan bijvoorbeeld zorgen voor een wereldwijd tekort.
2. Doordat de prijzen voor medicijnen in Nederland de afgelopen jaren flink zijn gedaald. Hierdoor zijn de prijzen vergeleken met andere landen momenteel laag. Fabrikanten verkopen daarom een zeldzaam medicijn eerder aan landen die er meer voor willen betalen.
3. Doordat Nederland kleine voorraden aanhoudt. Dat bespaart kosten. Er is minder ruimte nodig en er is minder verspilling, omdat medicijnen niet over datum raken. Het opvangen van tekorten is dan echter moeilijker.
(Bron: BENU Apotheken op basis van onderzoeksgegevens Rijksoverheid, NIVEL en KNMP)
Als de werkdruk minder hoog wordt en de betaling omhooggaat, wordt het voor jonge mensen weer interessant om voor het vak te kiezen. Want volgens Lansink Rotgerink is en blijft het een prachtig beroep: "In de 37 jaar dat ik nu bij de apotheek werk, heb ik tot vorig jaar november nog nooit gestaakt. Dat geeft wel aan hoe uitzonderlijk het is dat wij dit doen."
De stakers leggen hun eisen neer bij de werkgeversorganisaties én bij de zorgverzekeraars. Uiteindelijk moet het extra geld bij die laatste groep worden gevonden, want de werkgevers krijgen hun vergoedingen van de verzekeraars.
De staking volgende week donderdag en vrijdag is de derde staking in een half jaar tijd voor de apotheekmedewerkers in Overijssel. Op dinsdag 5 november hielden ze deuren voor het eerst een dag of een dagdeel gesloten. Daarna was er de landelijke staking met demonstratie op het Haagse Malieveld op 12 november en volgende week wordt er dus op twee aaneengesloten dagen gestaakt.
Overigens zullen niet alle apotheken de deuren gesloten houden. Pas in de loop van volgende week zal exact duidelijk worden welke apotheken niet open gaan op die dagen.
Volgens vakbonden CNV en FNV zijn er dan bijna tweeduizend apotheken door heel Nederland dicht. "Het geduld van de medewerkers is op", zeggen cao-onderhandelaars Ralph Smeets (FNV) en Albert Spieseke (CNV) tegen de NOS. "Hun boodschap is luid en duidelijk: geef ons waar we recht op hebben, want ons krijg je niet klein. Als er niet snel een akkoord komt, zullen er landelijke stakingen blijven volgen."