Het is de 64e uitgave van het Twentse Jaarboek, die door voorzitter Robert Kemper Alferink in het Twents Kwartearken werd gepresenteerd. "De Twentse beweging pakt aan. Onze cultuur en taal zijn sterk, sterker dan in Salland", zegt hij trots.
Volgens Kemper Alferink is Twente een sterk merk. Zo sterk dat het Twentse Jaarboek voor de 64e keer wordt uitgegeven door de Nedersaksische Uitgeverij en dat de Twentse Almanak voor de 146e keer verschijnt. "We zijn ermee begonnen nog voordat de historische clubs actief werden. De jaarboeken zijn de ruggengraat van de Twentse geschiedschrijving. Dat kun je in je zak steken."
In het Twents Kwartearken introduceerde juf Adrie vier nieuwe Twentse woorden: 'Umleupsel', 'harsnpanne' en 'maarknbook'. Het woord van de week was 'kwaakbuul' en dat woord werd aan de Enschedeërs op straat voorgelegd. Nieuwsgierig naar de betekenis? Kijk dan op deze aflevering van het Twents Kwartearken.
De inhoud van de uitgaven gaat veel verder dan alleen de historie van de streek. Actuele onderwerpen worden niet uit de weg gegaan. Stadsontwikkeling, natuur en de bescherming van gebouwen, om er maar een paar te noemen, zijn ook onderwerpen die de schrijvers behandelen. In het Jaarboek is bijvoorbeeld een artikel over kasteel Weldam bij Goor opgenomen. Daar woont nu een nieuwe generatie. "Hoe bestier je een landgoed? Je krijgt een inkijkje in hoe dat gaat", verklapt Kemper Alferink.
Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Johanna ter Steege, die de afgelopen jaren als geen ander de Twentse cultuur aan de man heeft gebracht met haar voorstellingen op Vliegveld Twente. "Dat is haar gelukt. Het gaat om de Twentse cultuur, natuur, landschap en het plat", zegt de voorzitter.