Trots en een onvermoeibare inzet: dat zijn woorden die het 35-jarige erelidmaatschap van oud-voorzitter Marinus Hannink bij voetbalclub Heracles samenvatten. De inmiddels 84-jarige erevoorzitter blikt terug op bewogen tijden, met kampioenschappen en momenten van grote crisis. "We moesten groot blijven in kleine dingen."
Zo’n 400 Heraclieden reisden in seizoen 2023/2024 af naar Limburg voor een uitwedstrijd van Heracles Almelo tegen Fortuna Sittard. De busreis naar het zuiden werd voor een deel gesponsord door de oud-voorzitter van de club: Marinus Hannink. Hij heeft het Almelose inmiddels ingeruild voor Swalmen, een stad onder de rook van Sittard. Ondanks zijn vertrek uit Almelo, ligt zijn hart nog altijd bij de zwart-witte club.
De busreis is één van de vele voorbeelden van de toewijding van Hannink. Die betrokkenheid gaat terug naar de jaren '70, toen hij bestuurslid werd van de club. "Het waren moeilijke tijden", herinnert hij zich. Samen met zijn mede-bestuursleden Gert Hoogstraten, Henk Kamp en later Fred Hoogstraten vormde hij een klein, maar hecht team. "Wij met z’n vieren hebben heel lang de club geleid", vertelt Hannink trots. Het was een tijd waarin de club weinig geld had en veel inzet nodig was.
Hij is er trots op dat hij de allereerste shirtsponsor werd van Heracles Almelo. Dat gebeurde in het seizoen 1984-1985, het seizoen waar Heracles ook kampioen werd van de Eerste Divisie. “Dat waren hoogtepunten waarmee de basis werd gelegd voor een serieuze club die Heracles vandaag is”, vertelt Hannink.
Toch was niet alles rozengeur en maneschijn. Eind jaren '70 werd Heracles geconfronteerd met een bijna onoverkomelijke uitdaging: een faillissement dreigde. "Het was alle hens aan dek", zegt Hannink, "maar ik wilde niet dat het betaald voetbal in Almelo zou verdwijnen."
Om de club te redden, stelde Hannink 400.000 gulden beschikbaar om de schulden te saneren. Samen met zijn accountant begon hij een grootschalige operatie om schuldeisers tegemoet te komen. Intussen ging Hannink op zoek naar mede-garantstellers. Dankzij deze inspanning bleef Heracles overeind en werd de toekomst van het betaald voetbal in Almelo veiliggesteld.
Hij werd vervolgens in de jaren 80 benoemd tot voorzitter van de club. Het bestuur opereerde met weinig centen op zak, maar de visie leed daar niet onder. "We hadden geen geld, alleen maar schulden", vertelt Hannink. Het recept van de hechte samenwerking lag in de ‘eensgezindheid’ volgens Hannink. "We overlegden veel en waren heel close.”
Onder zijn leiding werden belangrijke spelers aangetrokken, soms uit eigen zak gefinancierd. "We haalden drie spelers uit Groningen en nog een paar van elders. Niet iedereen werd gekocht. We boden soms een iets beter salaris dan de concurrentie", legt Hannink uit. Belangrijk om te vermelden: hij pakte nooit een cent bij de verkoop van spelers. De club stond voorop. “Die mentaliteit heb ik altijd doorgezet, we moesten groot blijven in kleine dingen”, stelt Hannink trots.
Maar binnen het toenmalige bestuur was het zeker niet altijd koek en ei. Hannink was ook een man met uitgesproken meningen. "Ik had een grote mond en was een haantje de voorste", geeft hij lachend toe. Hij hield van correctheid en stond bekend om zijn eigenzinnigheid. "Ja is ja en nee is nee. Zo moest het zijn."
In 1990 werd Hannink benoemd tot erevoorzitter, een eer die hem werd toegekend door wijlen clubman Nico Gloudemans. 35 jaar is Hannink nog steeds een icoon binnen Heracles. Zijn jarenlange inzet, zowel financieel als persoonlijk, hebben een blijvende stempel gedrukt op de club. "Ik ben een baasje", zegt hij zelf. "Maar wel eentje die vooruit wil. Voor Marinus Hannink is het simpel: "Heracles zit in mijn hart. En dat blijft zo, altijd."