Kom bij Henk van de Wetering niet aan met verhalen dat Desi Bouterse een regelrechte vloek was voor het Suriname van de afgelopen halve eeuw. De Hengelose 'Surinamefan' vindt dat we in Nederland alleen maar oog hebben voor de zwarte bladzijden van 'Bouta's' bewind en niet zien wat voor goeds de zaterdag gecremeerde oud-president heeft gedaan: "Het land staat er nu veel slechter voor dan ten tijde van Bouterse", vertelt Van de Wetering in 1Twente Vandaag.
Tuurlijk, Desi Bouterse is terecht veroordeeld voor de Decembermoorden, maar volgens Van de Wetering ging daar het nodige aan vooraf, waar we in Nederland geen weet van hem hebben: "Bouterse moet destijds gedacht hebben: als ik deze vijftien tegenstanders niet uit de weg ruim, ruimen zij mij uit de weg."
Net als Van de Wetering, die de SP in Hengelo een warm hart toedraagt, had Bouterse linkse ideeën over het besturen van een land. Dat zie je volgens Van de Wetering terug in de manier waarop de Surinamers met elkaar omgaan: "Alle bevolkingsgroepen en religiën leven gebroederlijk naast elkaar. Daar kunnen ze in de rest van de wereld een voorbeeld aan nemen. Daarom kom ik ook zo graag in Paramaribo."
De Hengeloër overwintert al jaren in de hoofdstad van Suriname. Deze dagen is hij even over in Twente vanwege het vieren van kerst met de familie, oud en nieuw met de buren en het festival Textielbeat op 19 januari. "Als ik had geweten dat Bouterse met de kerst zou overlijden, was ik denk ik wel daar gebleven. Aan de andere kant: ik kon de uitvaart nu wel heel mooi volgen, door de verschillende livestreams tegelijk te bekijken. Gek om te zeggen misschien, maar in Paramaribo had ik dat niet allemaal mee kunnen krijgen. Op 19 februari ga ik nog weer terug voor tien weken in de Surinaamse zon. Heerlijk!"
Van de Wetering verwacht dat de Nationale Democratische Partij (NDP), de in 1987 door Bouterse opgerichte partij, garen gaat spinnen bij Bouterses postume populariteit: "Het merendeel van de Surinamers was het niet eens met zijn veroordeling en had er alle begrip voor dat hij zich verstopt heeft. Als de politie hem had opgepakt, had zijn aanhang de binnenstad in de fik gestoken. Tenminste dat was de verwachting. Daarom was het ook onwaarschijnlijk dat hij gepakt zou worden. Trouwens, dat hutje in de binnentuin van dat cellencomplex, waar hij gevangen zou worden gezet, dat leek toch helemaal nergens op?"
De uitvaart van Bouterse afgelopen zaterdag was een feestelijk gebeuren. In elk geval zo had zijn aanhang het georganiseerd. Met veel muziek, gezang en dans. Er werd zelfs met de kist gedanst. Van de Wetering lacht: "Dat is een wezenlijk onderdeel van de creoolse rituelen. Zoals je geleefd hebt, zo word je ook ten grave gedragen."