Een groot deel van Nederland leeft dagelijks mee met de perikelen rond de boerenfamilie Ottink. Mocht er geen lichtje gaan branden: het gaat hier om de hoofdpersonen van de NPO-serie 'Woeste Grond' die op het Overijsselse platteland wordt opgenomen, grotendeels in Hoge Hexel. Dat de serie ook landelijk goed scoort, blijkt uit de hoge kijkcijfers. Er kijken zelfs meer mensen naar 'Woeste Grond' dan naar 'Goede Tijden Slechte Tijden'; meer dan een miljoen.
Hoe zijn die hoge kijkcijfers te verklaren? Komt het misschien doordat Hendrik Jan Bökkers, muzikant en onder meer bekend van de rockband Bökkers, een van de hoofdrollen vertolkt?
Kijkcijferexpert en boerendochter Tina Nijkamp uit Bathmen deelt haar visie. "Ik had niet verwacht dat het zulke hoge cijfers zou krijgen. Wel dat het zou scoren. Maar zo hoog, hoger dan GTST, vind ik toch wel heel knap. Het is namelijk wereldwijd best wel een trend dat soapseries het niet zo heel goed doen op televisie. Als je dan ziet dat zo'n serie, waar helemaal niet veel reclame voor is gemaakt door de NPO, dan meteen een miljoen kijkers scoort, dan zegt dat wel wat."
"Het zegt tevens dat de mensen, de kijkers in Nederland, ook heel erg behoefte hebben aan televisie over het platteland en niet alleen over de Randstad-onderwerpen. Ik denk dat het succes echt is dat het een keer niet over de Randstad gaat, maar over het boerenleven."
Of de hitserie aanslaat onder Randstedelingen, daar heeft de bekende tv-recensent geen zicht op. "Het is wel zo dat het vrijwel in alle provincies heel goed bekeken wordt, omdat je anders niet aan zo'n hoog aantal komt. Het staat echt elke dag in de top tien, wat wil zeggen dat het heel populair is."
Zit de Bathmense zelf ook strak voor de buis om de intriges in 'Woeste Grond' te volgen? "Ik ben zelf niet echt een soapliefhebber", bekent Nijkamp. "Het is gewoon goed gelukt. Als het hoge kijkcijfers heeft, is het sowieso een goed programma."
Als boerendochter uit de provincie vindt ze het dialect in de serie goed uitgesproken. "Het komt echt over", zegt Nijkamp. "Niet zoals in de film 'Volle maan' van Johan Nijenhuis destijds. Daar was het accent helemaal niet goed. Ik spreek zelf ook Nedersaksisch, dus ik ken het dialect vrij goed. Het valt wel op dat dat hier heel goed gedaan is. Het is een beetje dat 'Jonge Leu en Oale Groond'-succes. Dat gevoel heeft dat pure, authentieke", omschrijft Nijkamp. "Het gevoel van het platteland, dat echte. Daar zijn we natuurlijk met z'n allen, zeker nu in deze wereld, heel erg naar op zoek."
Noaberschap loopt als een rode draad door 'Woeste Grond'. De kijkcijferexpert vindt het naar eigen zeggen goed dat het benoemd wordt. "Noaberschap is iets typisch uit Overijssel. Heel belangrijk voor de rest van Nederland om dat 's een keer mee te krijgen", benadrukt ze en geeft aan dat ze er zelf in haar leven nog altijd veel aan heeft. "Noaberschap was voor mijn ouders ook altijd heel belangrijk. Ik denk dat het heel goed is voor de rest van het land, en zeker voor de Randstad, om te kijken hoe het echt gaat op het platteland."
Dat de ontwikkelingen in de afleveringen zo nu en dan de realiteit overstijgen, is weinig verbazend. 'Woeste Grond' is immers geen documentaire, maar een soapserie. Toch herkent Nijkamp er best veel in. "Het is iets moderner dan ik ben gewend", licht ze toe. "Mijn ouders waren heel traditioneel, mijn broer woont nog steeds in die omgeving. Daar is het net iets traditioneler dan in de serie. Ik snap ook wel dat het voor de serie een iets moderner sausje moet krijgen, maar op zich lijkt het er wel op.
Het acteerdebuut van Hendrik Jan Bökkers zou een van de pijlers kunnen zijn onder het succes. "Goed gevonden weer", reageert Nijkamp. "Johan Nijenhuis doet dat eigenlijk altijd heel erg knap. Hij verzint elke keer weer een net iets ander haakje waardoor het weer een bijzonder iets wordt. Dit is ook echt weer een Johan Nijenhuis-serie vind ik, met dat sausje. Ik sprak hem onlangs nog; hij is zelf eveneens heel enthousiast over de hoge kijkcijfers."