Met het oppakken van 4 vermeende hoofrolspelers, waaronder hoofdverdachte P. uit Almelo die zichzelf God noemde, is een van de meest opmerkelijke drugsbendes van de afgelopen tijd opgerold. Verdachten lijken uit te zijn op een akkoordje met justitie.
Afgelopen najaar deed de politie een inval in een Almelose woning. Almeloër P. bleek als een van de hoofdverdachten geïnspireerd door de spraakmakende TV serie Mocro Maffia. Nadat een speciaal geformeerd rechercheteam de criminele organisatie negen maanden in het vizier had, werd de boel in september opgedoekt. Daarbij werden meerdere verdachten aangehouden en werden in onder meer Almelo wapens, drugs, grote bedragen aan contanten en peperdure auto's in beslag genomen.
God's Delivery – zo heette de bezorgservice - wordt ervan verdacht ruim drie jaar een prominente rol te hebben gespeeld voor drugs gebruikend Twente. Klanten konden via Whatsapp hun bestelling plaatsen, waarna de drugs ter plaatse werden afgeleverd. Dat gebeurde door koeriers als een soort bezorgservice, desgewenst ook aan huis. Met Twente, maar ook Drenthe als afzetgebied.
Deze week moesten vier vermeende hoofdrolspelers zich voor de rechter verantwoorden, onder wie de Almeloër P. Volgens justitie is hij 'God', de man die aan de touwtjes trok. Alle geldstromen leiden volgens het Openbaar Ministerie richting hem.
Tijdens de eerste inleidende rechtszitting van vanochtend werd duidelijk dat meerdere advocaten aansturen op zogenoemde procesafspraken. Dat houdt in dat een verdachte een bekentenis aflegt 'in ruil' voor een gematigde strafeis. Een relatief nieuwe methode, vooral bedoeld om langslepende rechtszaken te voorkomen. De officier van justitie liet weten dat wat dat betreft "de deur hiervoor open staat". Ook de rechtbank meldde daar niet onwelwillend tegenover te staan.
Dat de advocaten aansturen op een dergelijke deal is overigens niet onlogisch. Politie en justitie hebben in het strafdossier Blanco24 een hele waslijst aan vermoedelijke bewijzen tegen de verdachten verzameld. Twee verdachten hebben een bekentenis afgelegd, maar dan uitsluitend over hun eigen rol. Over hun vermoedelijke handlangers hielden zij de kaken stijf op elkaar.
Deze twee bekennende verdachten worden in de loop van vandaag op vrije voeten gesteld. Ze mogen het strafproces in vrijheid afwachten. Al worden er wel voorwaarden tegen ze opgelegd, waaronder een contactverbod met de andere verdachten.
De andere twee verdachten blijven achter de tralies. Een van hen omdat hij tot op heden geen enkele verklaring wilde afleggen. Dat is zijn goed recht, merkte de rechter op, maar dat maakt het voor de rechtbank tevens moeilijk in te schatten of zijn persoonlijke omstandigheden om hem vrij te laten opwegen tegen het risico dat hij eenmaal op vrije voeten toch weer in de fout kan gaan.
Ook hoofdverdachte P. blijft vast. Hij wordt ervan verdacht dat hij ruim drie jaar lang de grote leider was van deze goed georganiseerde criminele organisatie. Al kwam tijdens de rechtszaak ook aan de orde dat er geluiden zijn dat hij al 25 jaar in het drugscircuit actief zou zijn. Maar omdat ook hij het zwijgen ertoe doet, vindt de rechtbank dat hij vast moet blijven zitten.
Almeloër P - alias ‘God’ - zegt op zijn beurt best bereid te zijn een verklaring af te leggen, maar hij wil eerst zijn dossier kunnen lezen. De officier van justitie liet vanochtend weten dat het onderzoek intussen dusdanig ver is gevorderd dat wat hem betreft na de volgende rechtszitting van 31 maart de zaak al vrij snel inhoudelijk kan worden behandeld. Maar meerdere advocaten lieten weten dit wel heel erg ambitieus te vinden.
De officier van justitie liet vanochtend weten dat het onderzoek intussen dusdanig ver is gevorderd dat wat hem betreft na de volgende rechtszitting van 31 maart de zaak al vrij snel inhoudelijk kan worden behandeld. Maar meerdere advocaten lieten weten dit wel heel erg ambitieus te vinden.