Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ruim 10.000 padden helpen oversteken? Hengelose werkgroep zoekt 'klaar-overs'

Hengelo is in trek bij padden, salamanders en kikkers. Zo in trek, dat Adri Schols van de stichting Paddentrek Hengelo naarstig op zoek is naar meer vrijwilligers. Meer dan tienduizend amfibieën worden jaarlijks gered dankzij de vrijwilligers. "Je bent lekker buiten én je helpt ook nog de dieren."

Als in februari de temperatuur begint te stijgen, komt de jaarlijkse paddentrek op gang. Tienduizenden padden, kikkers en salamanders ontwaken uit hun diepe winterslaap en gaan op zoek naar schoon water om zich voort te planten. Om dit in goede banen te leiden en te voorkomen dat de diertjes worden platgereden, zetten zo’n zestig vrijwilligers in Hengelo zich tijdens de paddentrek in om de dieren veilig over te laten steken.

'Vorig jaar 9000 diertjes overgezet'

Dat dit nodig is, blijkt uit de cijfers. “Vorig jaar hebben we zo'n 9.000 amfibieën gered”, zegt Adri Schols, die al meer dan dertig jaar met andere vrijwilligers actief is voor padden, kikkers en salamanders. “Wanneer het weer zachter wordt, komen de dieren uit hun winterslaap. Het zijn koudbloedige dieren en ze gebruiken het relatief warme asfalt om zich op te warmen.” Door daar net te lang te blijven zitten, lopen ze het risico om te worden aangereden door fietsers en auto's.

Emmer en zaklamp

De vrijwilligers lopen, gewapend met een emmer en een zaklamp, in de schemering langs de weg. Ze zijn op zoek naar amfibieën die op het warme asfalt zitten te rusten. Deze dieren worden voorzichtig in een emmer gezet en aan de overkant, nabij hun eindbestemming, geplaatst. “Padden komen altijd terug naar de poel waar ze geboren zijn om zich daar voort te planten”, weet Schols. De dieren leggen vaak honderden meters af om vanuit hun winterhabitat hun geboorteplek te bereiken.

“Het aantal amfibieën in Nederland is de afgelopen twintig jaar gehalveerd.”

In Nederland gaat het niet goed met de padden: “Het aantal amfibieën in Nederland is de afgelopen twintig jaar gehalveerd”, legt Schols uit. Toch is er in Hengelo ieder jaar een stijging van zo'n tien procent. “Hengelo is een ideale plek voor amfibieën. We hebben vorig jaar op één avond 520 salamanders op de F35 weten te redden.”

Goede waterkwaliteit

De vele beken die in Hengelo samenkomen en de steeds beter wordende waterkwaliteit zorgen ervoor dat de dieren zich hier prettig voelen. Dit brengt echter ook meer plekken met zich mee waar ze gevaar lopen. En meer van dit soort plekken betekent dat er meer vrijwilligers nodig zijn.

Het aantal locaties waar de vrijwilligers actief zijn, is inmiddels gegroeid naar acht. “Sinds dit jaar nemen we ook de Wermerweg mee. Met al deze plekken heb je toch iedere avond twee vrijwilligers per locatie nodig. Dan kom je op zestien vrijwilligers per avond voor heel Hengelo,” legt Schols uit. Over een periode van ongeveer tien weken, zolang de amfibieëntrek duurt, zijn er al gauw 100 vrijwilligers nodig.

“Op een goede avond redden we zo 500 amfibieën. Dat is ongeveer 250 keer bukken. Je hoeft dan niet meer naar de sportschool.”

Schols zoekt vooral mensen die graag buiten zijn en geen moeite hebben met fysieke inspanning. “Je loopt veel op zo'n avond. Op een goede avond redden we zo 500 amfibieën. Dat is ongeveer 250 keer bukken. Je hoeft dan niet meer naar de sportschool,” lacht Schols.

Op donderdag 23 januari organiseert Schols een startbijeenkomst bij Buitenplaats De Houtmaat. “De vrijwilligers krijgen daar hun hesje en zaklampjes, want veiligheid staat natuurlijk voorop. Ook geven we tijdens die avond voorlichting aan nieuwe vrijwilligers.”

Dertig jaar actief

Zelf is Schols al zo’n dertig jaar actief als 'klaar-over'. Hij heeft een voorliefde voor deze dieren ontwikkeld: “Ook als ik ergens met mijn auto rijd en zie dat er een pad op de weg zit, stop ik direct om hem te helpen." Dat is overigens best gevaarlijk, erkent hij: "Als iedereen bij het zien van een kikker of pad op de rem zou trappen, zou het gevaarlijk worden op de weg."

Mensen die geïnteresseerd zijn om vrijwilligerswerk te doen, kunnen zich aanmelden via de website paddentrekhengelo.nl.

Adri schols bord liggend 1
Adri Schols: "De vele beken die in Hengelo samenkomen en de steeds beter wordende waterkwaliteit zorgen ervoor dat de dieren zich hier prettig voelen."
Beeld: Paddenwerkgroep Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.