Volkssport nummer één. Met afstand. Maar dat was wel anders in het beging: voetbal was een sport voor de elite. Het was de Nederlandse upperclass die eerst cricket, en in het kielzog daarvan, football introduceerden. De Enschedese upperclass was er als de kippen bij.
Er wordt weleens gedacht dat de bakermat van het Nederlandse voetbal in Enschede ligt, ook in deze aflevering van 'In Depot'. Maar dat klopt toch niet helemaal. De stad was er wèl vroeg bij - jaren voordat er elders in noord- of oost-Nederland werd gevoetbald - maar in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Rotterdam (en Leidschendam) rolde de voetbal eerder.
Je moet je bij die eerste potjes niet iets voorstellen dat in de buurt komt van wat we tegenwoordig elk weekend zien: bomvolle stadions, afgetrainde atleten, strak omschreven regels en scheidsrechtersbeslissingen waar desondanks eindeloos over wordt geouwehoerd.
Het voetbal aan het einde van de negentiende eeuw leek nog het meest op wat jochies vandaag de dag doen: een knollenveld, een paar jassen of stenen of stokken in de grond, een afgetrapte bal, een paar basale regels, het overige zo vaag als de lijnen die het veld afbakenen en gaan. Met één groot verschil: het waren gesoigneerde heren in plaats van morsige jongentjes die over de grasmat huppelden.
Heren met klinkende namen: Jan Berhard van Heek en Ko van Deinse, maar ook Ter Kuile, ten Cate, Blijdenstein, Wennink en Amelink. Van Heek nam uit Engeland een met leer omklede, ‘merkwaardig grooten leren bal’ bal mee. Hij had stage gelopen bij een Engelse textielfabriek en daar een potje meegespeeld. Het werd de introductie van het football-spel in oost-Nederland.
Gedurende het voorjaar van 1885 dolden Van Heek & vrienden met bal en provisorische doelen van bonenstaken op een grasveld van landgoed Amelink. Zij waren allen lid van dezelfde studentikoze herenclub, waarvan er meer waren, zeg: een service-club avant-la-lèttre. Behalve debatteren en sigaren roken in het clubgebouw, organiseerden zij regelmatig activiteiten.
Lees verder onder de afbeelding.
‘Uitspanning’ - tegenwoordig zou je zeggen: vrijetijdsbesteding - was het voorrecht van notabelen; arbeiders kwamen daar nauwelijks aan toe.
Overigens werd het eerste potje voetbal in Nederland al in 1854 gespeeld, volgens sporthistoricus Jan Luitzen. Het was een leraar Engels aan een kostschool in de buurt van Leidschendam die de eerste voetbal naar Nederland bracht.
Dat regelmatige kleitrappen van de heren rond Van Heek leidde op 30 juni 1885 tot de oprichting van de eerste vereniging in de stad: De Enschedesche Footballclub. Met Van Heek als voorzitter, Van Deinse als secretaris en een op dat moment nog bescheiden doel, als je het eerste handgeschreven reglement er op na slaat.
De club stelt zich ten doel, door het footballspel haren leden eene aangename en gezonde uitspanning te verschaffen en het spel bij het publiek ingang te doen vinden. Zij tracht dit doel te bereiken door de wekelijksche oefeningen, door het houden van openbare uitoefeningen en zoo wenschelijk daaraan volksspelen te verbinden en door het houden van wedstrijden.
Dat spelen van wedstrijden stelde weinig voor, want: tegen wie speel je, als je maar een team hebt? Twee maanden later, op de verjaardag van prinses Wilhelmina, kwam daar een tweede Enschedese voetbalvereniging bij. Die droeg de naam van de jarige: Prinses Wilhelmina. Dat loste het probleem van een team dat niks had om tegen te spelen op, maar voetbal was en bleef voorlopig ‘uitspanning’ voor de elite.
Vier steden gingen Enschede voor, als het gaat om waar de eerste voetbalclubs ontstonden. Waarvan eentje - Rotterdam - nipt. Allemaal in het westen van het land. Aan deze kant van de IJssel, in oost- en noord-Nederland, lag Enschede twee clubs en drie jaar voor op de eerstvolgende in Zwolle. Acht jaar na dat Enschedese begin ontstond er ook in voetbaltak aan een cricketclub in Deventer (het huidige Koninklijke UD). Het zou tot na de eeuwwisseling duren voordat er elders in het oosten en noorden werd gevoetbald. Enschede telde toen al vier verenigingen.
Er bestaat wat verwarring over waar die oudste voetbalclubs nou precies ontstonden. Dat komt omdat de basis van die ontstaansgeschiedenis vaak een al bestaande cricketvereniging was. Daar werd een nieuwe Britse veldsport - voetbal - aan toegevoegd. In die gevallen bestaat de club al langer, maar niet als voetbalclub.
Hieronder vindt je een overzicht van de eerste clubs in Nederland (top 5) en die van de clubs die daarna in oost- en noord-Nederland werden opgericht.
De MuseumFabriek bewaart een bericht uit de Enschedesche Courant van september 1885 met de aankondiging van een demonstratie van het Football-spel door de Enschedesche Football Club. In een weiland, waar eerst een vliegerwedstrijd wordt gehouden, het serieuzere werk.
Drie jaar later fuseerden die twee clubs tot Enschedesche Footballclub Prinses Wilhelmina, het huidige EFC PW. Het Volkspark werd de thuisbasis voor de club, nog altijd gericht op verpozing van notabelen.
De eerste arbeidersclub in de stad - Rigtersbleek - ontstond in 1910. Het was hard gegaan met het voetbal in Nederland. Clubs en verenigingen waren als paddestoelen uit de grond geschoten, er was een volkssport in de maak. Voor het eerst in de geschiedenis. De arbeidersemancipatie was in full swing. De wet op de arbeidsovereenkomst uit 1909 legde uitbuiting aan banden, ook arbeiders kregen rechten en vrije tijd.
Lees verder onder de afbeelding.
Er ontstond een landelijke competitie. Aanvankelijk werd de strijd om het landskampioenschap uitgevochten door amateurelftallen, tot in 1954 het betaald voetbal werd ingevoerd. In de hoogtijdagen van weleer, deden daar drie Enschedese elftallen aan mee: arbeidersclub Rigtersbleek, de Enschedese Boys en Sportclub Enschede. De laatste werd kampioen in het seizoen 1925/1926.
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van Wikipedia, informatie op de webpagina’s van verschillende voetbalverenigingen, artikelen in Quest, de webpagina geschiedenis van Enschede en voetbalarchieven.
Elke week lichten collectiebeheerder Edwin Plokker en 1Twente-verslaggever Ernst Bergboer een object uit het depot van de Enschedese MuseumFabriek. Dat depot is een verhalen-kabinet: al die objecten vertellen stukjes Twentse geschiedenis - oeroud èn kakelvers.
Meer zien en lezen? In het dossier op de website van 1Twente vind je alle afleveringen die tot nu toe verschenen zijn.