Ze hebben er een jaar op moeten wachten, maar zijn opgelucht dat de omstreden cryptohandelaar uit Hengelo nu alsnog is aangehouden. Maar of ze daarmee hun geld ooit terugzien? "Dat is wat iedereen zich afvraagt. We blijven hoop houden, maar zijn er bang voor..."
Zoals gemeld, is de cryptohandelaar na de rechercheverhoren na drie dagen intussen weer op vrije voeten gesteld.
Het is deze week exact een jaar geleden dat de 24-jarige rechtenstudent en begenadigd voetbaltalent zijn in totaal 298 cliënten de schrik van hun leven bezorgde. Ze hadden soms tienduizenden euro's bij hem in beheer gegeven om mee te beleggen, maar nadat aanvankelijk mooie rendementen werden behaald, spatte de bloeiende cryptohandel plots als een zeepbel uit elkaar.
En daarmee sneuvelde in één klap ook de reputatie van de Hengeloër, die daarvoor nog door het leven ging als cryptogenie en whizzkid. Naar schatting zijn er miljoenen euro's gemoeid met het beleggingsdebacle.
Waarom de arrestatie zolang op zich liet wachten? "Nou, dat is heel relatief", zegt een van de gedupeerden die aangifte heeft gedaan. "We hebben het hier over cryptohandel. Normaal gesproken kan de recherche zich in financiële onderzoeken baseren op bankafschriften en bankmutaties, maar in de digitale wereld ligt dat toch wat anders. Dat is ook wat ik teruggekoppeld kreeg vanuit de politie. Dat dit ook voor hen een nieuwe tak van sport is, waarmee ze nog maar weinig ervaring hebben. Dit soort onderzoeken staat nog in de kinderschoenen."
Het was bovendien maar de vraag of de man ooit zou worden aangehouden, want aanvankelijk kregen de gedupeerden te horen dat de politie de zaak als een civiele kwestie beschouwde. Immers, de beleggers waren willens en wetens het financieel avontuur aangegaan en weten van de risico's van speculeren op de beurs.
Maar gaandeweg het onderzoek zijn er blijkbaar toch nieuwe feiten boven tafel gekomen. Waaruit blijkt dat de cryptohandelaar mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd, waarna hij begin deze week in de boeien werd geslagen. Op verdenking van oplichting, verduistering en bedrijfsmatige handel in digitale valuta. Dat laatste is overigens nog maar net sinds begin dit jaar wettelijk beter geregeld.
Het voornaamste verwijt dat gedupeerden de cryptohandelaar maken, is dat hij is doorgegaan met zijn handel op een moment dat hij wist dat zijn bedrijfje op punt van omvallen stond. "Terwijl we tot november nog telkens berichten kregen dat er winst werd gemaakt. Wat dus al niet meer het geval was. Dan heb je het op z'n minst over valsheid in geschrifte", zegt de gedupeerde die anoniem wil blijven. "Omdat ik ondernemer ben en dan zijn dit soort verhalen geen reclame voor je bedrijf."
Of hij zijn geld ooit terugziet? "Dat is wat iedereen zich afvraagt. We blijven hoop houden, maar zijn er bang voor. Niettemin was ik al blij met deze laatste ontwikkelingen. Zodat hij weet dat hij hier niet zomaar mee weg komt. En ook met het oog op de toekomst: dat anderen met snode plannen een gewaarschuwd mens zijn."
Circa 75 gedupeerden hebben zich verenigd om, onder aanvoering van advocaat Arjon Tieman van Damsté, de strijd aan te gaan. "Dat doen we op twee manieren", zegt voorzitter Piet Rutgers. "Op civielrechtelijke wijze. Door het faillissement aan te vragen, in de hoop dat een curator meer boven tafel krijgt. Die faillissementsaanvraag loopt overigens nog. En daarnaast hebben we onze hoop gevestigd op een strafrechtelijk traject, doordat we aangifte hebben gedaan."
De stichting heeft de afgelopen tijd een grote hoeveelheid informatie en bewijzen verzameld, waaruit moet blijken dat de cryptohandelaar strafrechtelijk in de fout zou zijn gegaan. Volgens voorzitter Rutgers is dit dossier aan de recherche overhandigd, wat uiteindelijk resulteerde in de arrestatie.
"Vanuit de politie kregen we te horen dat de database, zoals we die hebben opgemaakt, een essentiële bijdrage heeft geleverd aan zijn aanhouding. Ja, ik heb gelezen dat hij weer op vrije voeten is, maar dat zegt volgens ons verder niet zoveel over het verdere verloop van deze zaak. Als stichting zijn we blij met de arrestatie. Hij heeft nu immers een verklaring moeten afleggen. En we gaan ervan uit dat zoiets ook mentaal wel wat met hem doet."
Rutgers heeft de cryptohandelaar vorig jaar aan de telefoon gehad. De Hengeloër belde op advies van zijn advocaat en deed dat met een onbekend nummer. Zodat Rutgers totaal verrast was de man ineens aan de lijn te krijgen.
"Het was een gesprek van een kwartiertje, twintig minuten. In het begin was hij behoorlijk nerveus, maar gaandeweg raakten we aan de praat. Ik heb hem uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. 'Daar moet ik over nadenken', zei hij. Later hebben we hem ook nog eens schriftelijk uitgenodigd, maar daar is hij uiteindelijk nooit op ingegaan. Of hij een advocaat had? Hij zei dat hij daar geen geld meer voor had."
Volgens Rutgers bleef in het telefoongesprek onduidelijk hoe het zat met het geld. "Zelf was hij ontwijkend daarover. Er doen nu allerlei verhalen de ronde. Er zijn mensen die denken dat het is weggesluisd naar het buitenland, anderen denken dat het echt is verdwenen. Wat ik zelf denk? Dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. Wat we wel weten is dat onze advocaat al duidelijk heeft gemaakt dat, áls we al ooit wat terugkrijgen, dat hooguit het ingelegde geld zal zijn. Van de behaalde rendementen en toegezegde winsten zullen we nooit wat zien."
Of hij nu uiteindelijk wel of niet wordt veroordeeld, het is de gedupeerden er ook om te doen dat er ooit openheid van zaken komt. "We zien het als een stukje genoegdoening wanneer het recht zijn beloop krijgt. En dat we ooit helderheid krijgen over wat er nou eigenlijk met ons geld is gebeurd."