Erwin Kwakman wil zijn befaamde Muziekcafé de Cactus in Hengelo omtoveren in Studio de Cactus. Hij wil er onder meer concerten kunnen opnemen en streamen en heeft daarvoor geld nodig. De afgelopen maanden hebben een kleine 300 mensen een donatie gedaan via het crowdfundingsplatform Voordekunst. Er staat inmiddels 14.000 euro op de teller, maar als hij binnen vijf dagen niet nog eens 6 mille ophaalt, kan-ie naar dat geld fluiten.
Om maar eens met dat laatste te beginnen. Iedereen die gebruik maakt van de diensten van Voordekunst moet 80% van het gewenste bedrag ophalen voor een bepaalde datum. Lukt dat niet, dan krijgen de donateurs hun geld terug. Kwakman zit ‘m al behoorlijk te knijpen: “Het wordt inderdaad een race tegen de klok. Ik ben nu bezig met een wervend filmpje voor de socials en een benefietconcert komende donderdag, waarvoor mensen nu al kaarten moeten kopen. Hopelijk gaan we het redden.”
De café-eigenaar kan de benodigde 25 mille niet zelf op tafel leggen, omdat hij nog steeds zit met de naweeën van corona. “In 2020 en 2021 zaten we heel lang dicht en moest ik zelfs uitwijken naar een ruimere locatie (Hazemeijer, red.), waar mensen afstand konden houden, zodat we toch concerten konden organiseren. Medio dit jaar hoop ik alle coronaschulden afbetaald te hebben. Tot nu ging alles wat ik overhield naar de blauwebrievenbrigade”, lacht Kwakman zuur.
Al meer dan 30 jaar is De Cactus als ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers een gevestigde naam in Twente. Begonnen als bruin café is de kroeg inmiddels befaamd om de concerten van grote namen uit de hele wereld en om de alternatieve dansavonden. Kwakman is bang dat De Cactus het onderspit delft als hij geen nieuwe markten aanboort: “Ik wil het café toekomstproof maken door er een studio van te maken waar artiesten, maar ook andere partijen, van alles en nog wat kunnen opnemen en streamen. Van concerten tot podcasts en talkshows.”
Hij deed die ervaring al op tijdens corona: “Dat was een van de weinige goeie dingen aan die periode. Dat je leerde door te experimenteren. Zo hebben we toen we veel ervaring opgedaan met 'worldwide en toch digbie’ livestreams. Dat heeft ons op de kaart gezet en door die loodzware periode heen geholpen.”
Kwakman is daarbij geholpen door de mensen van De Buz: “Zij hebben aangeboden dat we die apparatuur over kunnen nemen en ze willen ons helpen met de installatie daarvan. Dan kunnen we permanent beschikken over full HD opnamefaciliteiten in beeld en geluid."
Artiesten die gebruik willen maken van Studio De Cactus kunnen hun kosten op creatieve wijze terugverdienen, legt Kwakman uit: “Bijvoorbeeld door VIP-tickets via onze ticketshop online te zetten. Fans kunnen een kaartje inclusief lunch of diner met de band kopen. Ze kunnen op die manier onderdeel zijn van iets bijzonder én ze steunen aanstormend talent.”
Er moet Kwakman nog iets van het hart. Iets wat De Cactus, volgens hem, ook in z'n voortbestaan bedreigt: “De Pastoriestraat en omgeving zijn de afgelopen jaren flink ontwikkeld, waardoor er veel parkeergelegenheid is verdwenen. Bovendien is de gemeente van plan om dit gebied binnenkort autovrij te maken. Dat betekent dat laden en lossen voor De Cactus erg ingewikkeld gaat worden. Ik moet dan van elke auto die hier voor de deur apparatuur komt brengen en halen het kenteken doorgeven. Dat gaat om zo'n 450 auto's op jaarbasis. Hoe moet ik dat gaan regelen?”
Kwakman heeft gemerkt dat mensen graag een donatie doen. Zelfs zonder daar iets voor terug te verwachten: “Ik bied tegenprestaties aan, bijvoorbeeld in de vorm van concertkaartjes, unieke T-shirts of een eat & greet met een artiest, maar vrijwel iedereen hoeft niks terug voor z'n gift. Dat tekent onze bezoekers. Wij hebben de gunfactor.”
Op donderdag 16 januari treden drie bands belangeloos op. De entreekaarten kunnen via Voordekunst worden aangeschaft: