Het 700-jarig bestaan van Enschede wordt dit jaar op allerlei manieren gevierd. Er zijn massale initiatieven van de grotere culturele organisaties, maar ook ‘van onderop’ ontstaan ideeën. De Enschedese zanggroep Textown Transfer bijvoorbeeld, maakte een lied speciaal voor het stadsjubileum.
De Enschedese vocalgroup Textown Transfer, bestaande uit John Snuverink, Freerk Jager, Tanja Vroling en Harma Bolhuis, maakt covers van meerstemmige popsongs. Al zo’n anderhalf jaar zingen ze samen op instrumentale tracks die ze opnemen in hun eigen studio.
“Onze voorkeur gaat uit naar wat oudere muziek”, vertelt John Snuverink, één van de muzikanten. “Daar proberen we onze eigen draai aan te geven. We steken retro-liedjes in een nieuw jasje.” De zanggroep maakt nieuwe samples, maar herschrijft de originele tekst niet. “We vinden zingen gewoon erg fijn. Daarnaast zijn de nummers die we maken een ode aan de geweldige muzikanten van toen.”
Met het jubileumjaar van Enschede in het vizier, probeert de zanggroep iets nieuws uit: in plaats van het maken van covers komen ze op het idee om een eigen nummer te schrijven. Voor het 700-jarig bestaan van de stad maken ze het nummer ‘Dit is Enschede’.
Lees verder onder de afbeelding.
Groepslid Freerk Jager noemt het maken én het zingen van dit lied bijzonder. “Normaal gesproken schrijven we nummers niet zelf en zingen we ook nooit Nederlandstalig. Dit nummer is echt een buitenbeentje in ons repertoire”, licht hij toe. “Samen de tekst schrijven was heel leuk om te doen, maar pas dan kom je erachter hoe ingewikkeld dat eigenlijk is. Het moet goed zingbaar zijn en je hebt maar een beperkte lengte voor de tekst.”
Wat betreft de lengte van het nummer moest de zanggroep veel schrappen van hun waslijst met onderwerpen over Enschede, die eventueel in de tekst verwerkt zouden kunnen worden. Jager: “Met die lijst konden we een hele opera vullen. Het was echt een gevalletje kill your darlings. Thema’s die sowieso moesten terugkomen in het lied, al zijn ze een beetje cliché misschien, waren het textielverleden en het bierbrouwen.”