Theun de Vries, Dico Timmerman en Mathijs Weenk vertrekken op maandag 27 januari vanuit Dresden richting Tsjechië om vervolgens Polen, Litouwen, Letland en Estland aan te doen in een 'barrel' van nog geen duizend euro. Ze halen tijdens deze zogeheten 'Carbagerun' geld op voor het Noodfonds Hengelo. "Steeds meer mensen komen in financiële nood en voor die mensen kan het noodfonds heel veel betekenen", vertelt Theun de Vries.
De drie mannen bewoonden in de jaren negentig een studentenhuis aan de Nieuwstraat Hengelo, bekend van de boom die er door het dakterras groeide. Inmiddels woont Dico in Breda, maar Theun en Mathijs zijn Hengelo trouw gebleven. En ze zijn elkaar trouw gebleven: "We doen nog regelmatig leuke dingen samen, maar in een oude auto dwars door Europa rijden, dat hebben we nog niet eerder gedaan."
Ze werden op het idee gebracht door de vrouw van Mathijs, die met vriendinnen iets soortgelijks heeft gedaan. Theun: "Dat leek ons ook wel iets moois om samen te doen. We wilden er echter wel een goed doel aan koppelen." Na enig onderzoek stuitten ze op het nog jonge en relatief onbekende Noodfonds Hengelo, dat inwoners van Hengelo en Beckum helpt die, om welke reden dan ook, even geen geld hebben voor noodzakelijke dingen.
Bestuurslid Jeroen Teesink legt uit: "We verstrekken geen geld, maar betalen wel de rekening van die mensen, zodat ze geld overhouden voor bijvoorbeeld de energierekening of de huur. Op die manier voorkom je dat ze uit huis worden gezet en het van kwaad tot erger gaat." Het fonds helpt de mensen niet rechtstreeks, maar via verwijzende partijen: "Die weten wat er speelt en die hebben de contacten met de doelgroep. Wij handelen verzoeken altijd af via die partij, zodat we ook weten dat alles op de goede plaats terechtkomt."
Steeds vaker wordt het Noodfonds Hengelo ingeschakeld door mensen die hun tandartsrekening niet kunnen betalen. Teesink: "Het zijn opvallend veel jonge mensen, die schulden hebben en om die reden alleen in aanmerking komen voor een basisverzekering. Die vergoedt geen tandartskosten. Als ze dan keuzes moeten maken, komt de tandarts niet op plek een."
Het Noodfonds Hengelo is relatief onbekend en dat heeft een reden, vertelt Teesink: "De mensen die een beroep op ons doen, hangen dat over het algemeen uit schaamte niet aan de grote klok. De verwijzende partijen weten ons gelukkig goed te vinden." Ze moeten het volledig hebben van giften van kerken, particulieren, bedrijven en serviceclubs als de Lions of de Rotary. "En af en toe staan er mensen op zoals Theun, Dico en Mathijs, die via een sponsoractie geld willen ophalen. Het is dat mijn agenda het niet toelaat, anders was ik graag meegereden."
De drie 'Carbagerunners' hebben vorig jaar een oude Volvo op de kop getikt met een dagwaarde van nog geen 1000 euro (dat is een belangrijke voorwaarde voor deelnemers aan de run) en deze zodanig gepimpt, dat ie er bijna als nieuw uitziet. Theun de Vries: "Via ons netwerk hebben we hem kosteloos over laten spuiten en hij heeft een bullbar, verstralers en dakdragers gekregen."
"Hij is zo mooi geworden, dat we de auto gaan houden, zodat we over twee jaar met z'n drieën een mooie tocht naar Zweden gaan houden. En dan zonder goed doel. Gewoon voor de lol."
Mensen die het Hengelose team willen steunen, kunnen dat doen via de site van de Carbage run.
Het fenomeen Carbage run bestaat al vijftien. Mensen die van avontuur houden kopen samen een auto met een dagwaarde van maximaal 1.000 euro en doe mee aan een van de edities die jaarlijks door Europa worden gereden. Het draait niet om snelheid, maar om avontuur. Theun, Dico en Mathijs halen geld op voor een goed doel, maar je kunt ook meedoen zonder zo'n goed doel. Gewoon voor de lol dus.