Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verbouwing voormalige Hengelose bieb kan doorgaan: Rechtbank verwerpt bezwaren tegen omgevingsvergunning

Storkbieb2 1twente
De oude bibliotheek aan de Vondelstraat wordt verbouwd tot appartementencomplex met 8 woningen
Beeld: 1Twente

De actiegroep 'Behoud oude bieb voor iedereen', vijf erfgoedstichtingen en een groep bewoners hebben de rechtszaak verloren tegen de gemeente Hengelo voor het afgeven van een omgevingsvergunning voor de voormalige bibliotheek aan Vondelstraat.

De bestuursrechter in Zwolle, die vorige week uitspraak heeft gedaan, is van mening dat het ingediende beroep deels niet-ontvankelijk en deels ongegrond is. Daarmee blijft de omgevingsvergunning voor de verbouwing van het pand en de functiewijziging van de voormalige bibliotheek in stand. De verbouwing kan daarmee doorgaan. In het historische pand komen acht appartementen met een eigen dakterras.

Teleurgesteld

Een woordvoerder van de actiegroep 'Behoud oude bieb voor iedereen' is teleurgesteld, maar zegt van te voren ook niet veel van de uitspraak te hebben verwacht: "De actiegroep oriënteert zich nu op de mogelijkheden die er nog zijn om de zaak een andere wending te geven. De argumentatie van de rechters zijn we nu aan het bestuderen. We bekijken of het zinvol is om tegen de uitspraak in beroep te gaan bij de Raad van State."

241119 vlag oude bieb ERIK GIGENGACK
Lees ook
Pleitbezorgers oude bieb Hengelo tevreden over beroepszaak: 'We voelen ons gehoord'

Op verschillende gronden werd door 'Behoud oude bieb voor iedereen', vijf erfgoedstichtingen en een groep bewoners bezwaar gemaakt. Zo zijn omwonenden bang voor de aantasting van privacy na herbestemming van het pand. De rechters concluderen dat daar voldoende rekening mee wordt gehouden. Zo is het bouwplan inmiddels aangepast.

De grens van het dakterras komt nu circa 7 meter vanaf de gevels van het gebouw aan de straatzijde te liggen. Ook wordt in het bouwplan als afscheiding van het dakterras een groene haag van circa 1,60 meter hoog aangeplant, waardoor het zicht op omliggende woningen wordt beperkt.

“We bekijken of het zinvol is om tegen de uitspraak in beroep te gaan bij de Raad van State.”

Er werd ook bezwaar gemaakt tegen het niet meer openbaar toegankelijk zijn van het pand na de verbouwing. De rechtbank oordeelde dat als een gebouw een maatschappelijke bestemming heeft, het niet automatisch betekent dat dat gebouw daarmee ook openbaar toegankelijk is. Gesteld werd dat het gebouw feitelijk al sinds de verhuizing van de bibliotheek uit dit pand, in 1986, niet meer openbaar toegankelijk is. Na die periode was het pand jarenlang het onderkomen van een evangelische gemeente en daarna deed het dienst als gemeentelijke archief.

De erfgoedstichtingen vinden daarnaast dat het gebouw zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat behouden moet worden. Daar ging de rechtbank niet in mee.

Toewijzingsprocedure

Ook de toewijzingsprocedure van het pand door de gemeente aan de huidige eigenaar werd onder de aandacht gebracht. Volgens de rechtbank kon dit bij de behandeling van de bezwaren niet meegenomen worden. "De bestuursrechter beoordeelt of het college de aangevraagde omgevingsvergunning heeft mogen verlenen, niet of de daaraan voorafgaande toewijzing en verkoop van het pand op rechtmatige wijze hebben plaatsgevonden", was de reactie van de rechtbank.

Link: uitspraak Rechtbank Overijssel

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.