Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Enschede mag straks de dierenambulance mogelijk op de busbaan: 'Gaat om het leven van een dier'

20250114 dierenambulance
In Enschede klinken geluiden om de dierenambulance op de busbaan toe te laten.
Beeld: 1Twente/TwenteFM

Wethouder Niels van den Berg gaat uitzoeken wat er nodig is om de dierenambulance ook op de Enschedese busbanen toe te laten. Dat is de uitkomst van aanhoudende vragen van raadslid Judith Hofte. De fractieleider van de Partij voor de Dieren verbaast zich over het feit dat dierenambulances zich bij een noodsituatie een weg door het drukke verkeer moeten banen.

Al in december stelde Hofte vragen over een eventuele uitzonderingspositie voor dierenambulances. Toen luidde het antwoord van de wethouder dat de politie daarover een negatief advies heeft uitgebracht, omdat een dierenambulance niet is uitgerust met apparatuur om verkeerslichten te regelen. In principe is dat voorrecht bestemd voor hulpdiensten met blauwe zwaailichten.

Veel onduidelijkheid

Maar dat hebben vuilniswagens en auto's van verloskundigen ook niet. En toch zijn daar (in het verleden) uitzonderingen voor gegeven. In het geval van de vuilniswagens - specifiek op de busbaan in de wijk Helmerhoek - zal dat ook in het licht van verkeersveiligheid in de nauwe straatjes zijn gedaan.

Navraag naar de regels leert volgens Hofte dat het totaal onduidelijk is welke voertuigen in Enschede precies ontheffing hebben gekregen voor het gebruik van de busbaan. Tijd volgens haar om ook bij dierenambulances, ook al zijn ze niet met blauwe zwaailichten uitgerust, een oogje dicht te knijpen. Ook voor een dierenleven kan volgens Hofte elke minuut tellen. "Dit riekt naar dierendiscriminatie", zei ze maandagavond in een commissievergadering.

Ontheffing is geen verplichting

Als het nodig is, is Partij voor de Dieren van plan om bij de raadsvergadering een motie in te dienen om dierenambulances op de busbaan toe te laten. In de gemeenteraad lijken veel partijen daarvoor best te porren. Wethouder Van den Berg duikt er dieper in, maar stelt nu dat de dierenambulance zelf heeft aangegeven dat zij niet perse op die voorrangspositie zit te wachten uit oogpunt van veiligheid.

Hofte zegt overigens het tegenovergestelde te hebben gehoord. "In andere steden gebeurt dit ook. Het gaat om het leven een dier. En als de chauffeur niet over de busbaan durft, dan hoeft deze er toch geen gebruik van te maken?" Van den Berg belooft de uitzonderingspositie in het dierenwelzijnsbeleid te gaan verwerken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.