Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Die 2.000 woningen is nog maar het begin, er moeten er in en rond Hart van Zuid nog eens 8.000 bij'

250114 daan zandbelt voorzitter supervisieteam hart van zuid hengelo MARCEL KRIJGER
Daan Zandbelt is een kind van Hengelo: "Mijn ouders behoorden tot de eerste bewoners van de Kasbah."
Beeld: MARCEL KRIJGER

Daan Zandbelt, de nieuwe voorzitter van het Supervisieteam Hart van Zuid, laat er geen gras over groeien: de plannen voor grootschalige woningbouw in de omgeving van het Hengelose centrum gaan verder dan Hart van Zuid: "Daar zijn nu in de plannen slechts zo'n 2.000 woningen opgenomen, maar de opgave die er ligt voor Twente (60.000 woningen erbij de komende jaren) maakt dat er in en rond Hart van Zuid nog zeker 8.000 huizen bij moeten komen."

Het supervisieteam fungeert daarbij als smeermiddel én waakhond van gemeente en projectontwikkelaars. Uiteindelijk maakt de gemeente het beleid, keurt de gemeenteraad dat beleid goed (of niet) en wordt er pas daarna gebouwd. Maar niet voordat het team onder leiding van Zandbelt er zijn mening over heeft gegeven. Zijn voorganger Ton Schaap zei het vorig jaar bij z'n afscheid treffend: "Als wij vinden dat een architect zijn werk niet goed heeft gedaan, moet-ie terug naar de tekentafel."

“Persoonlijk vind ik de Badhuistoren best geslaagd, maar zulke woontorens moeten absoluut niet de standaard worden.”

Schaaps opvolger kan nog geen exacte locaties noemen, maar sloop van bestaande woningen en realisatie van hoogbouw zijn niet aan de orde bij de uitbreiding van het woningcontingent rond het centrum: "Persoonlijk vind ik de Badhuistoren best geslaagd, maar zulke woontorens hoeven absoluut niet de standaard worden. Ik denk aan gebouwen van maximaal 6 of 7 woonlagen."

icon_main_info_white_glyph

Vijfkoppige klankbordgroep

Het Supervisieteam Hart van Zuid is een vijfkoppige klankbordgroep, die bijna een kwart eeuw geleden werd ingesteld om mee te kijken met de gemeente Hengelo en bouwer Van Wijnen bij de transformatie van Hart van Zuid. De eerste voorzitter Ton Schaap nam afgelopen zomer afscheid. Zijn beoogde opvolger Daan Zandbelt werd vanaf dat moment ingewerkt. Eind januari wordt hij officieel gepresenteerd als voorzitter.

Tussen 1970 en 2020 is het inwonertal van Hengelo met 12.000 toegenomen, terwijl de stad in oppervlakte is verdubbeld. Daarmee werd de binnenstad de nek omgedraaid, legt Zandbelt uit: "Inwoners woonden te ver van het centrum en gingen voor hun inkopen en hun vertier naar Plein Westermaat of naar andere steden, zoals Enschede. Dat tij lijkt gekeerd. Langzamerhand wordt het centrum weer aantrekkelijker, doordat het winkelgebied compacter wordt en er woningen gebouwd worden."

'Werk aan de winkel'

Met de ingrepen in Hart van Zuid moet Hengelo ook aantrekkelijk worden voor mensen van buiten de regio, die in Twente aan de slag willen bij high tech bedrijven als Thales en Eaton. In de jaarlijkse Atlas voor gemeenten van 2024 is Hengelo, van de vijftig grootste gemeenten, de gemeente die het best scoort op 'brede welvaart'. Dan gaat het om thema's als woonplezier, veiligheid en de werk-privébalans. Zandbelt: "Dat is heel mooi, maar als het gaat om de 'meest aantrekkelijke gemeente om te wonen' dan staat Hengelo in de onderste regionen. Daar moet dus aan gewerkt worden."

icon_main_info_white_glyph

woonaantrekkelijkheid versus brede welvaart

Volgens de onderzoekers van de Atlas voor gemeenten gaan woonaantrekkelijkheid en brede welvaart over het algemeen niet hand in hand. De onderzoekers geven als mogelijk reden: "Het zou kunnen dat mensen zo graag in de steden met een grote woonaantrekkelijkheid willen wonen, dat ze niet alleen een hoge prijs voor hun woning willen betalen, maar ook bereid zijn in te leveren op andere terreinen, zoals gezondheid en vrije tijd."

Zandbelt: "Behalve dat er in en rond het centrum woningen gebouwd moeten worden, moet er ook worden geïnvesteerd in voorzieningen op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs, cultuur en eetgelegenheden." Daarvoor liggen er onder meer op de KMS-locatie volop mogelijkheden, vertelt hij: "Met die plek heeft Hengelo goud in handen. Nu nog zien dat dat op een goede manier wordt ingevuld." Hij gelooft zeker dat dat gaat lukken: "Daarvoor is nu een dialoog tussen de overheid en de markt op gang gekomen. Of het ook een molensteen om de nek van Hengelo kan worden? Nee, dat geloof ik niet."

20240605 kms locatie locatie hal IMG 0394 emile urban
Lees ook
Hengelose raad trekt portemonnee voor ontwikkeling Stork-complex, inclusief plan voor 600 parkeerplekken in fabriekshal

Daan Zandbelt (1975) is een kind van Hengelo. Geboren in 1975 in de Kasbah en opgegroeid in de Woolderes kent hij de stad als z'n broekzak. Hoewel hij al jaren geleden vertrok naar de Randstad, waar hij tegenwoordig stedenbouwkundige en architect is bij zijn eigen bureau De Zwarte Hond in Rotterdam, koestert hij nog altijd warme gevoelens voor z'n geboortegrond.

“Mijn ouders behoorden tot de eerste bewoners van de Kasbah. Ik heb mede daardoor de interesse voor cultuur en techniek van huis uit meegekregen.”

"Mijn ouders behoorden tot de eerste bewoners van de Kasbah. Zij kozen destijds bewust voor dat nieuwe wijkje op palen. Ik heb mede daardoor de interesse voor cultuur en techniek van huis uit meegekregen. Uiteindelijk ben ik Bouwkunde gaan studeren in Delft en tegenwoordig werk ik als architect en stedenbouwkundige. Met De Zwarte Hond ben ik betrokken bij gebiedsontwikkelingen in heel Nederland, met de nadruk op stationsomgevingen. Hart van Zuid in mijn geboortestad is natuurlijk ook zo'n gebied. Vandaar dat ik ontzettend veel zin heb in deze uitdaging."

240924 ton schaap still repo
Lees ook
Oud-Hengeloër Ton Schaap hield 23 jaar de vinger aan de pols in Hart van Zuid: 'Als dit mislukt, is de hele stad mislukt'

Met zijn voorganger Ton Schaap (1952) heeft hij regelmatig te maken gehad als het om ontwikkelingen in de regio Twente ging. "Ik heb min of meer dezelfde ideeën over stedenbouw als Ton. Hij was voorzitter van het supervisieteam in een periode dat het allemaal moeizaam ging in Hengelo, maar heeft desondanks mooie dingen bereikt. Ik heb het geluk dat de meeste neuzen nu dezelfde kant op staan en er snel grote stappen gezet kunnen worden."

Even oud

Ton Schaap hield 23 jaar lang een oogje in het zeil in Hengelo, Daan Zandbelt verwacht niet dat hij ook zo lang voorzitter van het supervisieteam zal zijn: "Die ambitie heb ik in elk geval niet. Wat overigens wel grappig is, is dat ik nu net zo oud bent als Ton, toen hij begon. Wat dat betreft, is het dus niet onmogelijk", glimlacht hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.