Rondom de afgelopen jaarwisseling is er in Enschede voor 58.000 euro aan schade veroorzaakt met vuurwerk. Dat laat de gemeente desgevraagd weten, nu de jaarlijkse inventarisatie is afgerond. Mede met oog op de materiële schade, maar ook op het aantal vuurwerkgewonden, heeft D66 burgemeester Roelof Bleker gevraagd om het voortouw te nemen in een vuurwerkverbod. Maar daar wil Bleker niet aan. Hij richt zich liever op illegaal vuurwerk.
De meeste vuurwerkschade ontstaat aan afvalbakken. In Enschede ging het daarbij alleen al om een schadepost van 50.500 euro. Verder is er 2.500 euro schade aan een houten brug en voor 5.000 euro aan bomen vernield. En dat is ondanks preventieve maatregelen zoals het weghalen van afvalbakken en het laten ophalen of verwijderen van containers.
Toch is de schade post minder hoog dan de 66.000 van de jaarwisseling 2023-2024. Dat had vorig jaar vooral te maken met een vernield stuk kunstgras in Enschede-Zuid. In 2022-2023 was er 53.000 euro schade en het jaar daarvoor 'slechts' 18.500 euro.
Ook de resultaten van het vuurwerkmeldpunt van de gemeente Enschede zijn bekend. Sinds de start (op 10 oktober 2024) zijn er ongeveer 8.850 meldingen binnengekomen. Het gaat hierbij om meldingen die telefonisch en online zijn gedaan. De grootste piek in de meldingen ligt - niet verrassend - in de periode 26 december tot en met 1 januari.
Volgens burgemeester Roelof Bleker worden de resultaten uit het vuurwerkmeldpunt de komende periode geanalyseerd. De 'hotspots' worden meegenomen in het handhavingsbeleid van de gemeente, al moet daarbij de kanttekening worden geplaatst dat er voor vuurwerkoverlast nauwelijks capaciteit is en dat de pakkans ook nog eens nihil is, omdat er sprake moet zijn van een 'heterdaadje'.
Fractieleider Gertjan Tillema van D66 deed afgelopen maandag tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad de oproep aan Bleker om zich aan te sluiten bij andere burgemeesters en zich openlijk uit te spreken voor een landelijk vuurwerkverbod. Tillema noemt de balans van vernielingen en gewonden rond de jaarwisseling niet normaal. "En toch lijkt het haast of het normaal zou moeten zijn." De D66'er denkt dat er een 'vuurwerkvrije generatie' nodig is.
Maar hij vindt Bleker daarbij niet aan zijn zijde. Hoewel de burgemeesters zijn collega's zegt te begrijpen, laat hij een landelijke verbod graag aan de landelijke politiek over. "Een landelijk verbod pakt de kern onvoldoende aan", denkt Bleker.
Wat de burgemeester van Enschede betreft gaat de beschikbare politie- en handhavingscapaciteit in zijn stad vooral uit naar het illegaal knalwerk. "De grote overlast hangt samen met illegaal vuurwerk", zegt Bleker. Hij wil er daarom werk van maken om woningen op slot te kunnen gooien als er een illegale vuurwerkvondst wordt gedaan.
Normaal gesproken heeft een tijdelijke sluiting van woningen plaats als er sprake is van drugshandel vanuit die woning. Uitgangspunt voor een sluiting is dat de openbare orde en veiligheid wordt bedreigd, maar voor illegaal vuurwerk is dat nog niet vastgelegd in de wet. Een aanpassing van die wet volgt waarschijnlijk op korte termijn.